Jungtinėje Karalystėje paankstintas terminas, iki kurio gyventojai turi gauti trečią skiepą nuo COVID-19 Danija siūlo trečiąją vakcinos dozę kovai su omikron

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį perspėjo apie gresiančią COVID-19 omikron atmainos „didžiulę bangą“ ir vienu mėnesiu paankstino tikslą vyresniems nei 18 metų asmenims gauti stiprinamąją vakcinos dozę – iki gruodžio pabaigos vietoj sausio.

Vakcina.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcina.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 11:37 AM, atnaujinta Dec 13, 2021, 3:19 PM

„Niekas neturėtų abejoti: artėja didžiulė omikron banga“, – sakė jis per televiziją transliuotame kreipimesi po to, kai patarėjai medicinos klausimais padidino COVID-19 pavojaus lygį dėl „sparčiai didėjančio“ užsikrėtimų šia atmaina skaičiaus.

B. Johnsonas, patiriantis spaudimą dėl teiginių, kad jis ir jo darbuotojai per praėjusias Kalėdas nesilaikė COVID-19 apribojimų, pavadino mutacijos plitimą „kritiška padėtimi“, nes omikron atvejų skaičius ėmė dvigubėti kas dvi-tris dienas.

„Iš karčios patirties žinome, kaip vystosi šios eksponentinės kreivės“, – pridūrė jis.

Penkių pakopų COVID-19 pavojaus lygis padidintas nuo trijų iki keturių po to, kai sekmadienį buvo užregistruoti dar 1 239 šios atmainos atvejai.

Iš viso Jungtinėje Karalystėje užregistruota 3 137 omikron atvejai, t. y. 65 proc. daugiau nei šeštadienį (1 898 atvejai).

Jungtinė Karalystė birželį pradėjo švelninti koronaviruso apribojimus, o pavojaus lygis buvo trečiasis, t. y. epidemija yra visuotinė.

Ketvirtas lygis reiškia, kad „ligos plitimas yra didelis, o spaudimas sveikatos priežiūros tarnyboms yra plačiai paplitęs ir reikšmingas arba didėjantis“.

Vyriausieji šalies medicinos pareigūnai teigė, kad trečias skiepas yra gyvybiškai svarbus, kadangi vakcinų apsauga nuo omikron mažesnė, o abi vakcinos, naudojamos trečiam skiepui – „Pfizer“ ir „Moderna“ – padidino imuninį atsaką ir pasižymėjo „geru veiksmingumu“.

Jungtinė Karalystė – viena iš labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusių šalių, kurioje mirė daugiau kaip 146 tūkst. žmonių – praėjusių metų gruodį pradėjo masinio skiepijimo kampaniją.

Tačiau užsikrėtimų skaičius atkakliai nemažėja – apie 50 tūkst. teigiamų testų per dieną. Londone omikron jau sudaro apie trečdalį visų COVID-19 atvejų.

Danija siūlo trečiąją vakcinos dozę kovai su omikron

Danijos sveikatos apsaugos institucijos pirmadienį pranešė, kad trečioji vakcinos nuo COVID-19 dozė bus pasiūlyta anksčiau visiems, vyresniems nei 40 metų, kad būtų sustabdytas omikron atmainos plitimas.

„Dėl naujos ir labiau užkrečiamos omikron atmainos Danijos sveikatos priežiūros institucija nusprendė paspartinti trečiąjį skiepą visiems vyresniems nei 40 metų žmonėms, kad jie gautų vakciną praėjus keturiems su puse mėnesio po antrojo skiepo“, – sakoma sveikatos priežiūros tarnybos pranešime. Sutrumpinę laiką tarp dozių „galėsime pasitikti žiemą su geresne apsauga tiems, kurie yra padidintos rizikos dėl sunkių ligų, ir padidinti gyventojų imunitetą“, – sakė direktorius Sorenas Brostromas.

Praėjusią savaitę Europos vaistų agentūra (EMA) pranešė, kad trečioji dozė yra „saugi ir veiksminga“ praėjus trims mėnesiams po pirminio vakcinacijos kurso.

Jungtinė Karalystė (JK) sekmadienio vakarą paskelbė, kad paspartins revakcinacijų dozių diegimą ir iki kitų metų jomis galės pasinaudoti visi vyresni nei 18 metų amžiaus.

Danija yra antra pasaulyje po JK pagal patvirtintus omikron atvejus, abiejose šalyse atliekami platūs mėginių tyrimai, kad būtų galima greitai susekti atmainas. Sekmadienį buvo nustatytas 2 471 omikron atvejis 5,8 mln. gyventojų turinčioje Šiaurės šalyje, kur 80,6 proc. vyresnių nei penkerių metų gyventojų jau gavo dvi vakcinos dozes.

Panašu, kad omikron atmaina plinta greičiau nei delta, todėl vakcinos mažiau veiksmingos, bet simptomai ne tokia sunkūs, sekmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija, pabrėžusi, kad duomenys tebėra fragmentiški. Reaguodama į padidėjusį atvejų skaičių, Danija praėjusią savaitę vėl įvedė naujus apribojimus: uždarė mokyklas ir kolegijas, apribojo naktinį gyvenimą ir skatino dirbti nuotoliniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.