Šveicarijos prokurorai nutraukė Ispanijos buvusio karaliaus korupcijos bylą

Šveicarų prokurorai pirmadienį pranešė nutraukę bylą, iškeltą 83 metų buvusiam Ispanijos karaliui Juanui Carlosui dėl įtarimų, kad jis gavo 100 mln. dolerių (88,7 ml. eurų) dėkingumo mokesčių už pagalbą vienam ispanų konsorciumui gaunant greitųjų traukinių kontraktą Saudo Arabijoje.

Nors jam nebuvo pareikšti kaltinimai dėl jokių nusikaltimų,tyrimai suteršė jo ir Ispanijos monarchijos reputaciją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nors jam nebuvo pareikšti kaltinimai dėl jokių nusikaltimų,tyrimai suteršė jo ir Ispanijos monarchijos reputaciją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 2:55 PM, atnaujinta Dec 13, 2021, 5:28 PM

Po trejus metus trukusio tyrimo Ženevos prokuratūra paskelbė, kad pinigų pervedimas į sąskaitą viename Šveicarijos banke „nebuvo pakankamai dokumentuotas“.

Tačiau prokuratūra pridūrė, kad tyrimas „nesudarė sąlygų pakankamai užtikrintai susieti iš Saudo Arabijos gautą sumą ir šį kontraktą kurti [susisiekimo] greitaisiais traukiniais“ jungtį.

Ženevos prokuratūra tyrimą pradėjo 2018 metų rugpjūčio 6 dieną, kilus įtarimams dėl „pinigų plovimo sunkinančiomis aplinkybėmis“. Prieš tai pasirodė žiniasklaidos pranešimų apie galimus neteisėtus komisinius buvusiam monarchui, susijusius su minimu kontraktu.

Kontraktą kurti susisiekimo greitaisiais traukiniais jungtį tarp Mekos ir Medinos 2011 metais gavo vienas ispanų konsorciumas.

Įtarimai buvo susiję pirmiausia su 100 mln. dolerių, 2008 metais padėtų į sąskaitą viename Šveicarijos banke Saudo Arabijos velionio karaliaus Abdullah. Juanas Carlosas turėjo galimybę naudotis šia sąskaita.

Pasak Ženevos prokuratūros, tyrimo metu nustatyta, kad šie pinigai tikrai buvo padėti į sąskaitą Ženevos banke „Mirabaud & Cie“, priklausančiame fondui „Lucum“. Ekonomines teises į šį fondą turėjo Juanas Carlosas.

Prokuratūra taip pat rado įrodymų, kad buvęs karalius didžiąją šių pinigų dalį 2012 metais pervedė į sąskaitą Bahamose, priklausančią jo buvusios meilužės, vokiečių verslininkės Corinnos zu Sayn-Wittgenstein kompanijai.

Prokurorai teigė, kad sandorių sudėtingumas naudojant fondą ir įvairias įmones „rodė slėpimo ketinimus“, tačiau padarė išvadą, kad nepakanka įrodymų tęsti procesą.

Tačiau Juanas Carlosas ir kiti kaltinamieji šioje byloje buvo įpareigoti padengti 200 000 Šveicarijos frankų (192 tūkst. eurų) procesines išlaidas.

„Mirabaud“ bankui buvo skirta 50 000 Šveicarijos frankų (48 tūkst. eurų) bauda už tai, kad jis neinformavo Šveicarijos pranešimų apie pinigų plovimą tarnybos apie nuo 2018 metų liepos atliktas operacijas, susijusias su C. zu Sayn-Wittgenstein asmenine sąskaita.

Buvęs karalius, vienas iš svarbiausių Ispanijos perėjimo prie demokratijos veikėjų po diktatoriaus Francisco Franco mirties 1975 metais, Ispanijoje irgi atsidūrė kelių tyrimų dėl savo finansinių sandorių taikiklyje.

Ispanijos prokurorai anksčiau šį mėnesį nusprendė pratęsti savo tyrimus dar šešiems mėnesiams.

Tyrimai ypač sutelkti į tai, ar nebuvo neteisėtų sandorių po 2014 metų, kai Juanas Carlosas atsisakė sosto ir prarado neliečiamybę.

Nors jam nebuvo pareikšti kaltinimai dėl jokių nusikaltimų, tyrimai suteršė jo ir Ispanijos monarchijos reputaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.