Vokietijos vyriausybė patvirtino 60 mlrd. eurų „ateities“ fondą

Naujoji Vokietijos vyriausybė pirmadienį patvirtino 60 mlrd. eurų dydžio investicijų į klimato apsaugą planą, žengdama pirmąjį žingsnį ambicingų tikslų įgyvendinimo link.

Pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-13 15:10

Apie susitarimą paskelbė finansų ministras Christianas Lindneris, pasidžiaugęs dėl didžiausios Europos ekonomikos „skatinimo“ bei „klimato atžvilgiu neutralios ir skaitmeninės Vokietijos ateities pradžios“.

Investicijos į naujosios vyriausybės „Klimato apsaugos ir transformacijos fondą“, apie kurias pirmą kartą paskelbta penktadienį, bus finansuojamos iš nepanaudotų lėšų, pasiskolintų kovai su koronavirusu.

Vyriausybė yra gavusi Vokietijos parlamento pritarimą šiais metais pasiskolinti 240,2 mlrd. eurų priemonėms, skirtoms mažinti pandemijos poveikį verslui, tačiau paskaičiuota, kad šiam tikslui prireiks tik 180 mlrd. eurų.

Vokietijos koalicinė vyriausybė, sudaryta iš Socialdemokratų partijos (SPD), žaliųjų ir liberalios Laisvosios demokratų partijos (FDP), paskelbė ambicingų planų kovoti su klimato kaita, įskaitant užmojus iki 2030 metų atsisakyti anglimis kūrenamų elektrinių ir 80 proc. energijos gauti iš atsinaujinančių šaltinių.

Fondo, kuriamo ankstesnio „Klimato apsaugos ir energetikos fondo“ pagrindu, biudžete bus „apie 76,2 mlrd. eurų“, kai bus patvirtintos papildomo biudžeto priemonės, pažymėjo Ch. Lindneris.

Ateityje fondas bus papildytas iš vyriausybės biudžeto, pridūrė naujasis finansų ministras.

Ch. Lindneris pabrėžė, kad lėšos nesudaro „naujos skolos“ – šis klausimas Vokietijoje yra labai atidžiai stebimas.

Koalicija pažadėjo iki 2023 metų grąžinti vadinamuosius skolinimosi stabdžius – šalies konstitucijoje įtvirtintą nuostatą, kad Vokietijos valstybės skola įprastu atveju negali viršyti 0,35 proc. bendrojo vidaus produkto.

Skolinimosi paribojimas buvo atšauktas siekiant padėti ekonomikai kovoti su koronaviruso pandemija, tuo tarpu koalicija pasinaudojo galimybe skirti lėšas žaliosioms investicijoms.

Ch. Lindneris teigė besitikįs, kad 100 mlrd. eurų naujos skolos, kurią vyriausybė suplanavo pagal sušvelnintas taisykles, „pakaks“ 2022 metams, tačiau pabrėžė neapibrėžtumą, susijusį su naujausios koronaviruso bangos poveikiu ekonomikai.

Biudžetinės priemonės ketvirtadienį bus svarstomos žemuosiuose parlamento rūmuose Bundestage.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras