Baltarusijos opozicijos lyderis S. Cichanouskis nuteistas 18 metų kalėjimo S. Cichanouskaja žada tęsti kovą

Baltarusijos teismas antradienį opozicijos lyderiui Siarhejui Cichanouskiui, pernai paskatinusiam beprecedentį protesto judėjimą prieš autoritarinį vadovą Aliaksandrą Lukašenką, skyrė 18 metų laisvės atėmimo bausmę, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Sviatlana Cichanouskaja<br>T.Bauro nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-14 10:07, atnaujinta 2021-12-14 13:51

Kitas žymus kaltinamasis, politikos veteranas Mikola Statkevičius, buvo nuteistas 14 metų kalėjimo, pranešė Baltarusijos valstybinis laikraštis „Sovetskaja Belarus“ iš pietrytinio Gomelio miesto.

Procesas prieš 43-ejų opozicionierių ir dar penkis aktyvistus nuo birželio vyksta už uždarų durų Gomelio kalėjime šalies pietryčiuose.

S. Cichanouskis prezidento rinkimuose 2020 metų rugpjūtį ketino mesti iššūkį diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai. Tačiau netrukus po to, kai paskelbė apie savo kandidatavimą, jis buvo suimtas, o vietoj jo rinkimuose dalyvavo jo žmona Sviatlana. Nepaisant kaltinimų klastojimu, rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka. Tai sukėlė beprecedenčius masinius protestus.

Jie buvo numalšinti jėga, tūkstančiai vyriausybės kritikų buvo suimti ar priversti palikti šalį, įskaitant S. Cichanouskają.

S. Cichanouskaja prieš vyro teismo nuosprendį žada tęsti kovą

Į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį sakė, kad trokšta susitikti su mylimu vyru „naujoje Baltarusijoje“.

Ji kalbėjo teismui Baltarusijoje rengiantis paskirti Siarhejui Cichanouskiui ilgą įkalinimo bausmę. Šis populiarus tinklaraštininkas pernai paskatino beprecedentį protestų judėjimą prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

43 metų S. Cichanouskiui gresia įkalinimas iki 15 metų, jei teismas pripažins jo kaltę dėl kelių kaltinimų, įskaitant kaltinimą organizavus riaušes. Jis yra sulaikytas nuo 2020 metų gegužės.

S. Cichanouskis planavo varžytis su A. Lukašenka 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose, bet dar prieš juos buvo areštuotas ir pasiųstas už grotų.

Jis teisiamas už uždarų durų tardymo izoliatoriuje Gomelio mieste Baltarusijos pietryčiuose. Apie birželį prasidėjusį procesą žinoma labai nedaug.

Vėliau antradienį teismas, kaip manoma, paskirs jam griežtą įkalinimo bausmę.

„Toliau ginsiu žmogų, kurį myliu ir kuris tapo milijonų baltarusių lyderiu“, – sako S. Cichanouskaja vaizdo pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“. Ji kalba sėdėdama prie sienos, nukabinėtos vaikų piešiniais.

„Bandysiu padaryti kai ką, kas labai sunku, galbūt neįmanoma – priartinti akimirką, kai mes vėl pasimatysime naujoje Baltarusijoje“, – sakė S. Cichanouskaja.

Pasak jos, bet koks verdiktas būtų „neteisėtas“.

Charizmatiškas aktyvistas S. Cichanouskis sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai – „tarakonas“, o jo kampanijos šūkis buvo „Stabdyk tarakoną!“. Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, kurios dažnai panaudojamos šiems vabzdžiams galabyti.

Netrukus po to, kai paskelbė ketinantis varžytis rinkimuose, S. Cichanouskis buvo apkaltintas šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimu, jam neleista kelti savo kandidatūros.

Jo sutuoktinė S. Cichanouskaja, kuri vyro arešto metu nedirbo ir augino du poros vaikus, iškėlė savo kandidatūrą vietoje vyro ir, daugumos nepriklausomų stebėtojų nuomone, laimėjo rinkimus.

Po rinkimų, kuriuos Vakarai vadina nesąžiningais, A. Lukašenkai pradėjus brutaliomis priemonėmis slopinti kilusius protestus, 39 metų S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Tarp kitų penkių S. Cichanouskio bylos atsakovų yra 65 metų opozicijos politikas veteranas Mikalajus Statkevičius ir 29 metų populiarus tinklaraštininkas Iharis Losikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.