ES pasmerkė „nepagrįstas ir griežtas“ bausmes Baltarusijos opozicionieriams

Europos Sąjunga antradienį pasmerkė Baltarusijos teismo skirtas „griežtas ir nepagrįstas“ bausmes vienam iš opozicijos lyderių Siarhejui Cichanouskiui ir kitiems aktyvistams.

A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 11:24 PM

„Šios bausmės yra tebesitęsiančių žiaurių ir sisteminių represijų prieš visus nepriklausomus balsus Baltarusijoje dalis“, – pareiškė ES atstovas Peteris Stano.

Baltarusijos teismas savo sprendimą paskelbė S. Cichanouskio sutuoktinei Sviatlanai lankantis Briuselyje ir susitinkant su Europos lyderiais prieš artėjantį ES viršūnių susitikimą. 

S. Cichanouskiui teismas skyrė 18 metų laisvės atėmimo bausmę už, pasak ES, „abejotinus kaltinimus“ dėl neramumų kurstymo, protestuojant prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

„Šios bausmės yra nauji pavyzdžiai nepagrįstų kaltinimų Baltarusijos piliečiams, kurie naudojosi savo žodžio laisve ir ragino surengti laisvus ir teisingus rinkimus“, – sakoma ES pareiškime.

„ES griežtai smerkia šiuos nuolatinius, šiurkščius Minsko režimo vykdomus žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių pažeidimus“, – pridūrė P. Stano.

„ES kartoja savo reikalavimą nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus politinius kalinius“, – sakė jis. – ES tebėra pasiryžusi apsvarstyti naujas sankcijas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.