ES teismas nusprendė – Bulgarija privalo išduoti pasą tos pačios lyties asmenų poros dukrai

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas išaiškino, kad Bulgarija privalo išduoti asmens tapatybės kortelę arba pasą pilietybės neturinčiam kūdikiui, augančiam tos pačios lyties asmenų iš Bulgarijos ir Gibraltaro poroje.

 ES teismas nusprendė – Bulgarija privalo išduoti pasą tos pačios lyties asmenų poros dukrai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 ES teismas nusprendė – Bulgarija privalo išduoti pasą tos pačios lyties asmenų poros dukrai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-14 23:39

Byla susijusi su 2019 metais Ispanijoje gimusia mergaite. Jai išduotame gimimo liudijime nurodyta, kad ji turi dvi motinas, tačiau mergaitei negalėjo būti suteikta Ispanijos pilietybė, nes nė viena iš šių moterų nėra Ispanijos pilietė.

Tuo metu Britanijos įstatymai neleidžia Jungtinės Karalystės pilietybę turinčiai motinai iš Gibraltaro perduoti ją kūdikiui, jeigu jis gimė trečiojoje šalyje.

Vienintelė motinoms likusi galimybė buvo gauti mergaitei Bulgarijos pilietybę, kad ji galėtų keliauti. Tačiau Bulgarija nėra įteisinusi tos pačios lyties santuokų ir nepripažįsta jų sudarytų užsienyje, todėl šalies pareigūnai atmetė prašymą suteikti mergaitei pilietybę.

Pasak jų, siekiant Bulgarijos asmens tapatybės kortelės arba paso, kūdikis privalo turėti bulgarišką gimimo liudijimą, bet jame negali būti nurodyti du tos pačios lyties tėvai, o tik viena biologinė motina.

Tačiau moterys nesutinka atskleisti, kuri iš jų pagimdė mergaitę.

Bulgarijos pilietybę turinti moteris kreipėsi į Sofijos Administracinį Teismą, ir šis anksčiau šiais metais nusprendė šiuo klausimu pasikonsultuoti su Europos Sąjungos Teisingumo Teismu (ESTT).

„Valstybė narė, kurios pilietis yra vaikas, privalo išduoti tam vaikui asmens tapatybės kortelę arba pasą, nereikalaudama, kad jos nacionalinės institucijos prieš tai išduotų gimimo liudijimą“, – sakoma antradienį paskelbtoje teismo nutartyje.

Sofijos teismas dabar turės priimti savo sprendimą, atsižvelgdamas į ESTT nuomonę. Iki to laiko vaikas turės likti Ispanijoje.

Abi motinos ir LGBTQ teises ginanti organizacija „Deyshtvie“, kurios advokatai nemokamai atstovavo porai teisme, antradienį pasveikino tesimo sprendimą kaip „didelį žingsnį visoms LGBTQ šeimoms Bulgarijoje ir Europoje“.

Tikimasi, kad tai gali padėti tūkstančiams vaikus auginančių tos pačios lyties porų, kurių atžaloms gresia susidurti su teisinio neapibrėžtumo dėl pilietybės problema dėl ES valstybėse narėse galiojančių įstatymų skirtumų.

Poros advokatė Denica Ljubenova pažadėjo tęsti teisinę kovą toliau, kad mergaitė galėtų tapti teisėta abiejų moterų įpėdine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.