Mianmare chuntos pajėgos sudegino kaimą, gyventojai pabėgo

Pirmadienį Mianmaro šiaurės vakarų Sagaingo regione chuntos pajėgos apšaudė, o paskui sudegino kaimą, pranešė vietos žiniasklaida ir pasipriešinimo aktyvistai.

Mianmaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mianmaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 1:09 PM

Pirmadienio rytą apie 100 chuntos karių įžengė į Kaebaro kaimą netoli Ajardo miestelio, o jo gyventojai, bijodami areštų ir žudynių, pabėgo.

Kariai padegė žmonių namus ir apie 100 namų pavertė pelenais, nes nebuvo kam užgesinti gaisro.

„Jie į kaimą įžengė šaudydami iš artilerijos, o kaimo gyventojai pabėgo į mišką. Tada jie sudegino namus“, – teigiama Ajardo miestelio vietos gynėjų pajėgų pranešime.

„Jie pradėjo deginti apie 9.30 val. ryto, o po pietų paliko kaimą“, – sakoma jame.

Internete greitai išplito nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose matyti dūmai ir sudegęs kaimas, ir sukėlė pasipiktinimą.

Kovos tarp chuntos pajėgų ir vietinių civilių grupuočių tęsiasi, o Sagaingo regionas – vienas iš labiausiai nukentėjusių.

Pranešama, kad praėjusią savaitę Sagaingo regione per reidą į kaimą kariai gyvus sudegino 11 kaimų gyventojų, tarp jų ir šešis paauglius.

Vasario 1 dieną kariškiai Pietryčių Azijos šalyje įvykdė perversmą, nušalino civilinę vyriausybės vadovę Aung San Suu Kyi, ir Mianmare kilo chaosas bei smurtas.

Mianmaro kariuomenė ir toliau vykdo žiaurius išpuolius prieš protestuotojus ir civilius gyventojus visoje šalyje, mėgindama nuslopinti pasipriešinimą.

Be to, chunta neleidžia milijonams perkeltųjų asmenų ir pabėgėlių, kuriems gresia pavojus visoje šalyje, gauti labai reikalingos humanitarinės pagalbos, pirmadienį pranešė organizacija „Human Rights Watch“.

Tuo metu organizacijos „Assistance Association for Political Prisoners“, fiksuojančios žudynes ir žmogaus teisių pažeidimus, duomenimis, nuo perversmo dienos buvo nužudyta mažiausiai 1 300 žmonių, o daugiau kaip 10 tūkst. žmonių buvo suimta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste