Rusija teigia, kad gali būti priversta dislokuoti vidutinio nuotolio branduolines raketas

Rusija pirmadienį pareiškė, kad gali būti priversta dislokuoti vidutinio nuotolio branduolines raketas Europoje, reaguodama į, jos nuomone, NATO planus padaryti tą patį, pranešė agentūra „Reuters“.

V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 10:05 AM

Užsienio reikalų ministro pavaduotojo Sergejaus Riabkovo perspėjimas padidino naujo ginkluotės telkimo žemyne pavojų, nes įtampa tarp Rytų ir Vakarų yra didžiausia nuo Šaltojo karo pabaigos prieš tris dešimtmečius.

Pasak S. Riabkovo, Rusija bus priversta imtis veiksmų, jei Vakarai atsisakys prisijungti prie jos vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) moratoriumo Europoje – jis yra dalis saugumo garantijų paketo, kurio Rusija siekia kaip kainos už Ukrainos krizės sušvelninimą.

Jei nebus pažangos, siekiant politinio ir diplomatinio sprendimo, Rusija atsakys kariniu būdu, pasitelkdama karines technologijas, sakė S. Riabkovas interviu Rusijos naujienų agentūrai RIA.

„Vadinasi, tai bus konfrontacija, tai bus kitas raundas“, – sakė jis, turėdamas omenyje galimą Rusijos raketų dislokavimą.

Vidutinio nuotolio branduoliniai ginklai – kurių veikimo nuotolis yra nuo 500 iki 5 500 km – buvo uždrausti Europoje pagal 1987 metų tuometinio SSRS lyderio Michailo Gorbačiovo ir JAV prezidento Ronaldo Reigano pasirašytą sutartį, kuri tuo metu buvo sveikinama kaip esminis Šaltojo karo įtampos sumažinimas. Iki 1991 metų abi šalys sunaikino beveik 2 700 tokių objektų.

Vašingtonas pasitraukė iš pakto 2019 metais, daug metų skundęsis dėl tariamų pažeidimų, susijusių su Rusijos kuriama nuo žemės paleidžiama sparnuotąja raketa, kurią Maskva vadina „9M729“, o NATO – „Screwdriver“ („Atsuktuvu“).

Jei NATO yra teisi, kad Rusija jau dislokavo šią sistemą europinėje šalies dalyje, į vakarus nuo Uralo kalnų, tuomet S. Riabkovo grasinimas yra tuščias, teigia Austrijos Insbruko universiteto Rusijos užsienio politikos ir ginklų kontrolės ekspertas Gerhardas Mangottas.

Tačiau jei Rusijos neigimai yra teisingi, tuomet, pasak jo, Maskvos perspėjimas yra „galutinis signalas NATO, kad ji turėtų pradėti derybas su Rusija dėl įšaldymo susitarimo“.

Jis pridūrė: „Jei NATO laikysis pozicijos nesiderėti dėl susitarimo, tuomet tikrai pamatysime, kaip Rusija dislokuos raketą „Screwdriver“ prie savo toliausios vakarinės sienos“.

S. Riabkovas sakė, kad yra „netiesioginių požymių“, jog NATO artėja prie vidutinio nuotolio raketų dislokavimo, įskaitant tai, kad praėjusį mėnesį buvo atkurta 56-oji artilerijos vadavietė, kuri Šaltojo karo metais valdė branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „Pershing“.

NATO teigia, kad Europoje nebus naujų JAV raketų, ir yra pasirengusi atgrasyti naujas Rusijos raketas „pamatuotu“ atsaku, kuris apimtų tik įprastinę ginkluotę.

Bet S. Riabkovas teigė, kad Rusija „visiškai nepasitiki“ aljansu: „Jie neleidžia sau daryti nieko, kas galėtų kaip nors padidinti mūsų saugumą, – jie mano, kad gali veikti taip, kaip jiems reikia, savo naudai, o mes tiesiog turime visa tai nuryti ir su tuo susitvarkyti. Tai negali tęstis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.