Prancūzų parlamentarų delegacija atvyko į Taivaną penkių dienų vizito

Į Taivaną trečiadienį atvyko Prancūzijos įstatymų leidėjų delegacija, parodydama dar vieną ženklą, kad Vakarų šalys vis labiau palaiko Taibėjaus teisę į poziciją pasaulinėje arenoje, nepaisant Pekino grasinimų.

Delegacija į salą atvyko nepaisant Kinijos įspėjimų, o A. Richard'as per vizitą ne kartą pavadino Taivaną „šalimi“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Delegacija į salą atvyko nepaisant Kinijos įspėjimų, o A. Richard'as per vizitą ne kartą pavadino Taivaną „šalimi“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 2:24 PM

Prancūzijos delegacija saloje šiemet lankosi jau antrą kartą. Ši kelionė yra naujausia iš daugybės Europos ir Amerikos politikų viešnagių Taibėjuje, pykdančių Kiniją.

Prancūzijos Nacionalinės asamblėjos šešių narių delegacija, vadovaujama Francois de Rugy, susitiks su prezidente Tsai Ing-wen ir kitais aukščiausio rango pareigūnais, pranešė Užsienio reikalų ministerija Taibėjuje.

Spalio mėnesį Kinija pasmerkė grupės Prancūzijos senatorių delegacijos, kuriai vadovavo Alainas Richard'as, kelionę į Taivaną ir apkaltino ją kenkimu Paryžiaus ir Pekino santykiams.

Delegacija į salą atvyko nepaisant Kinijos įspėjimų, o A. Richard'as per vizitą ne kartą pavadino Taivaną „šalimi“.

Trečiadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija sukritikavo naujausią prancūzų delegacijos vizitą pareikšdama, kad „atitinkamos šalys turėtų... nustoti siųsti klaidingus signalus Taivano nepriklausomybės separatistinėms pajėgoms“.

„Kinija griežtai priešinasi bet kokiems oficialiems ir politiniams mainams tarp Taivano ir kitų šalių“, – pareiškė ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors jį susigrąžins, prireikus – jėga. Ji uoliai stengiasi izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje ir niršta dėl bet kokių mėginimų traktuoti salą kaip nepriklausomą valstybę.

Pekinas didina spaudimą Taibėjui nuo 2016 metų, kai salos prezidente buvo išrinkta Tsai Ing-wen, ir agresyviai bando atkalbėti politikus nuo lankymosi jame.

Po Amerikos įstatymų leidėjų grupės vizito lapkritį – antro JAV Kongreso narių vizito Taivane – Pekinas surengė karines pratybas prie Taivano sąsiaurio.

Taivano gynybos ministerija perspėja, kad karinė įtampa tarp Kinijos ir salos yra didžiausia per keturis dešimtmečius. Spalį maždaug 150 Kinijos karinių lėktuvų buvo įskridę į Taivano oro gynybos zoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.