Kovodamos su amerikiečių priklausomybe nuo vaistų JAV paskelbė sankcijų kinų firmoms

Jungtinės Valstijos trečiadienį įvedė sankcijas skausmą malšinančių vaistų gamintojams Kinijoje, intensyvindamos kovą su priklausomybe, per metus pareikalavusia 100 tūkst. amerikiečių gyvybių,

A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 12:57 PM

Šis priklausomybės nuo skausmą malšinančių vaistų nulemtų mirčių skaičius yra rekordinis.

Priklausomybę turintiems žmonėms vis dažniau vartojant pigesnius, internetu perkamus vaistus iš užsienio, JAV prezidento Joe Bideno pasirašytu įsaku padidinamos JAV galimybės veikti prieš vaistų kontrabandininkus užsienyje.

Tai „padės nutraukti šią pasaulinę tiekimo grandinę ir suardyti finansinius tinklus, sudarančius sąlygas sintetiniams opioidams ir pirminėms cheminėms medžiagoms pasiekti Jungtines Valstijas“, sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

Pagal naująjį įsaką Iždo departamentas įvedė sankcijas keturioms kinų chemijos kompanijoms ir vienam asmeniui – Chuen Fat Yipui, vadinamam „vienu didžiausių, jeigu ne pačiu didžiausiu, anabolinių steroidų gamintoju pasaulyje“.

Valstybės departamentas taip pat pasiūlė iki 5 mln. dolerių (4,44 mln. eurų) atlygį už pagalbą siekiant areštuoti 68 metų Chuen Fat Yipą, gyvenantį, kaip manoma, Uhane.

2018-aisiais jo kompanijai buvo paskelbti federaliniai kaltinimai per penkerius metus pagaminus maždaug 280 mln. dolerių (248,6 mln. eurų) vertės anabolinių steroidų ir mažais paketais į visą pasaulį siuntus skausmą malšinančio vaisto fentanilio ingredientų.

Praėjusį mėnesį JAV pareigūnai konfiskavo 2,3 mln. dolerių (2 mln. eurų) vertės kriptovaliutos, susietos su Chuen Fat Yipu, pranešė Dalaso prokuratūra.

Iždo departamentas taip pat paskelbė sankcijas dviem nusikalstamoms grupėms Meksikoje ir vienai Brazilijoje.

Pagal sankcijas bus blokuotas bet koks Jungtinėse Valstijose esantis šių grupių ar Chuen Fat Yipo turtas ir uždraustos transakcijos jiems iš Jungtinių Valstijų.

Per vienus metus iki balandžio nuo skausmą malšinančių vaistų perdozavimo mirė per 100 tūkst. amerikiečių. Dėl šios epidemija vadinamos priklausomybės iš pradžių buvo kaltinama aktyvi vaistų kompanijų reklama ir didelis šių vaistų prieinamumas.

Pastaruoju metu žmonių, priklausomų nuo skausmą malšinančių vaistų, skaičius labai padidėjo dėl klastojamų vaistų, dažnai kontrabanda pristatomų iš užsienio ir perkamų internetu.

JAV Kovos su narkotikais agentūros (DEA) 2020 metų ataskaitoje sakoma, kad nors Meksikos narkotikų kontrabandininkai gamina vis daugiau nelegaliai į JAV gabenamų tablečių, svarbiausias medžiagų fentaniliui gaminti šaltinis yra Kinijoje, o dalis šių medžiagų siunčiama ir į Meksiką.

Kinija pareiškė „griežtai nepritarianti“ sankcijoms.

„Tokie klaidingi veiksmai, kai viena šalis serga, bet vaistus verčia gerti kitą šalį, nėra konstruktyvūs“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.