Prancūzija teigia, kad šalyje cirkuliuoja 110 tūkst. padirbtų sveikatos pasų

Prancūzijoje cirkuliuoja maždaug 110 tūkst. suklastotų sveikatos pasų, ketvirtadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija. Pradėta šimtai tyrimų prieš suklastotų dokumentų gamintojus ir naudotojus.

COVID-19 skiepų priešininkas Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
COVID-19 skiepų priešininkas Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 4:34 PM

Sveikatos pasas, patvirtinantis, kad žmogus paskiepytas, pasveikęs nuo COVID arba neseniai gavęs neigiamą testo rezultatą, reikalingas norint patekti į viešąjį transportą, restoranus ir kultūrinius renginius.

Tirdama padirbtų dokumentų naudotojus ir platintojus policija nustatė, kad prie sukčiavimo kartais prisideda medicinos personalas, sakė vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas.

„Suklastotų sveikatos pasų problema ta, kad susitariant sukčiavime dažnai dalyvauja tikri gydytojai ar tikros slaugės“, – sakė jis transliuotojui „France 2“. Dėl to nusikaltimus „labai sunku įrodyti“.

G. Darmaninas sakė, kad atlikus 400 tyrimų suimta apie 100 žmonių, nes sveikatos pasas tapo privalomas kai kuriose visuomenės gyvenimo srityse. Jiems gresia iki penkerių metų kalėjimo, sakė jis ir pridūrė, kad kai kurie jau nuteisti lygtinėmis arba realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Praėjusį mėnesį Paryžiaus regione mažiausiai 220 padirbtų sveikatos pasų pardavusiam gydytojui buvo pareikšti kaltinimai ir jis buvo sulaikytas.

G. Darmaninas teigė esąs už tai, kad būtų nutrauktos bylos prieš suklastotų sveikatos pasų naudotojus, kurie sutinka legaliai gauti tikrą pasą.

Prancūzijos vyriausybė perspėjo, kad per Kalėdas COVID-19 sergančių pacientų skaičius intensyviosios terapijos skyriuose gali pasiekti 4 tūkst., dabar jų yra 3 tūkst. Ji skatina revakcinacijos skiepus, kad būtų suvaldytas didžiausias omikron atmainos protrūkis, ir perspėja, kad nuo sausio vidurio sveikatos pasai nebegalios, jei jų turėtojai nebus gavę trečiojo sustiprinamojo skiepo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.