Visuomenė šokiruota: nesugebant nustatyti, kuris iš dvynių kaltas dėl tragiškos avarijos, abu išvengs bausmės

Lenkijos visuomenę piktina Gorlicės prokuratūros pranešimai, jog garsios avarijos, nusinešusios aštuoniolikmetės Andzelikos gyvybę kaltininkų nuteisti gali nepavykti.

Teismas Lenkijoje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Teismas Lenkijoje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2021-12-16 17:06, atnaujinta 2021-12-17 08:41

Prokuratūra per daugiau nei tris metus taip ir nesugebėjo nustatyti, kuris iš kartu važiavusių girtų devyniolikmečių brolių dvynių vairavo automobilį. Vienintelis avarijos liudininkas neįstengė atpažinti, kuris iš identiškai atrodančių vaikinų, Karolis ar Kamilis tądien sėdėjo už vairo.

Kadangi broliai yra retokai pasitaikantys monozigotiniai (vienaląsčiai) dvyniai, susiformavę iš vienos kiaušialąstės ir turintys vienodą DNR, genetinės ekspertizės nedavė naudos.

Į pagalbą pasitelkti geriausi šalies kriminalistai, tyrę ant kūnų esančius sužeidimus, ant sėdynių paliktas plaukų ir rūbų liekanas bei pirštų antspaudus taip pat neįstengė išgauti jokių bylai naudingų rezultatų.

Ekspertai nesugebėjo pateikti tiesaus atsakymo kas vairavo, mat minėta mašina broliai kasdien važinėdavo pakaitomis, o per avariją abu buvo neprisisegę saugos diržų ir mašinai kelis kartus verčiantis jie taip pat vartėsi transporto priemonės viduje.

Avarija įvyko 2018 m. birželio 25 d. paryčiais, kai trijulė grįžinėjo namo iš bendro pasilinksminimo. Netoli Kruzlova Nizna kaimelio, esančio 120 km nuo Krokuvos, automobilis „Audi A6“ išlėkė iš kelio į pievą ir keletą kartų apsivertė.

Į įvykio vietą atskubėję policininkai Andzeliką rado be gyvybės ženklų, o abiejų brolių kraujyje nustatė virš vienos promilės alkoholio. Apklausiami dvyniai teigė, jog mašiną vairavo mergina.

Liudininkams pareiškus, kad mergina sėdėjo ant galinės sėdynės, dvyniai ėmė tvirtinti, kad nepamena, kuris iš jų vairavo. Advokatė Agnieszka Starzynska prokuratūros nesugebėjimą išaiškinti, kas buvo nelaimės kaltininkas motyvavo įstatyme galiojančia nekaltumo prezumpcija.

Esą, vadovaujantis lotynišku principu „dubio pro reo“, kuomet nėra tvirtų, nusikaltimo aplinkybes patvirtinančių įrodymų, visas abejones privaloma išspręsti kaltinamojo naudai.

Tokie prokuratūros kas pusmetį daromi pareiškimai piktina visuomenę. Internautai klausia: „Negi jei vienaląsčiai dvyniai išprievartautų merginą ar apiplėštų banką, jie taip pat išvengtų bausmės?“

Įsiutę komentatoriai siūlė nusikaltimą slepiančius brolius įvertinti kaip organizuotą nusikaltėlių grupę ir skirti maksimalią bausmę.

Aistras įkaitino ir žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, jog Jungtinės Karalystės policijai skandalingoje vienaląsčių dvynių nusikaltimo istorijoje pavyko išaiškinti kaltininką. Prieš keturis metus Dorčesteryje bei Bostone dėl moterų išprievartavimo buvo apkaltinti Dwightas bei Dwayne'as McNairai.

Nė vienam iš brolių neprisipažįstant prokurorai iš pradžių apkaltino Dwightą, tačiau moderniausi DNR tyrimai visgi nustatė, jog moterį prievartavo Dwayne'as. Paaiškėjo, kad jau egzistuoja laboratorijos, sugebančios nustatyti keletą skirtumų dvynių DNR genome.

Gorlicės prokuratūra prieš kelias dienas pranešė, jog pakartotinai ištyrus automobilyje paliktas mikroliekanas ima aiškėti, kuris iš brolių vairavo mašiną. Prokuratūra nurodė dviems mėnesiams suimti Karolį ir pranešė, kad jam gresia dvylikos metų kalėjimo bausmė.

Nepaisant to, apžvalgininkai spėja, kad ši suėmimo priemonė veikiausiai yra tik psichologinis spaudimas siekiant išgauti brolių prisipažinimą, o mašiną vairavusio dvynio taip ir nepavyks išaiškinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.