Vokietija teigia, kad „Nord Stream 2“ dujotiekis negaus leidimo veikti dar šešis mėnesius

Tikėtina, kad dujotiekio „Nord Stream 2“ iš Rusijos į Vokietiją patvirtinimo procesas užsitęs iki antrosios 2022 metų pusės, ketvirtadienį pranešė Vokietijos energetikos reguliuotojas BNetzA.

Dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 3:20 PM

Vokietijos valdžios institucijos laukia, kol dujotiekį eksploatuojanti Šveicarijos bendrovė „Nord Stream 2 AG“ pateiks dokumentus, kad būtų galima atnaujinti sertifikavimo procesą, sakė BNetzA prezidentas Jochenas Homannas. Tuomet dujotiekį taip pat turės patvirtinti Europos Komisija, sakė jis, „o tai reiškia, kad pirmąjį pusmetį sprendimai nebus priimti“.

„Nord Stream 2“ buvo baigtas rugsėjį, tačiau lapkritį BNetzA sustabdė Vokietijos patvirtinimo procesą, teigdama, kad prieš sertifikuojant projektą jis turi atitikti Vokietijos įstatymus.

Baltijos jūros dujotiekis turėtų padvigubinti pigių gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos į Vokietiją. Šalies, kurios ekonomika yra stipriausia Europos Sąjungoje, teigia, jog jai to reikia siekiant atsisakyti anglių ir branduolinės energijos.

Tačiau 10 milijardų eurų (12 milijardų dolerių) vertės projektas jau daugelį metų vilkinamas ir sulaukė nuožmios Europos Sąjungos rytinių sąjungininkų, pavyzdžiui, Lenkijos, taip pat ir JAV, kritikos.

Kritikai sako, kad projektas padidins Europos priklausomybę nuo Rusijos dujų, o Ukraina jį apibūdino kaip „geopolitinį ginklą“.

Šią savaitę naujoji Vokietijos vyriausybė pagrasino užblokuoti dujotiekio eksploatavimą, jei Rusija įsiverš į Ukrainą. „Tolesnio eskalavimo atveju šis dujotiekis negalės pradėti veikti“, – sakė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.