Girtas prie vairo įkliuvo kunigas – garsus blaivybės puoselėtojas

„Esu kunigas ir terapeutas, priklausomybės ligų centre skaitau paskaitas apie blaivybę, o dabar įsitikinau, kad ir pats esu alkoholikas, paniekinęs savo mokymus ir profesiją“ – taip į avarijos vietą atvykusiems policininkams pareiškė kunigas Pawelas Smigielis.

 Girtas už vairo įkliuvo kunigas – garsus blaivybės puoselėtojas.<br> 123rf.com nuotr.
 Girtas už vairo įkliuvo kunigas – garsus blaivybės puoselėtojas.<br> 123rf.com nuotr.
Alkoholizmas.<br>V.Balkūno nuotr.
Alkoholizmas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 17, 2021, 7:13 PM, atnaujinta Dec 17, 2021, 8:02 PM

2,6 promiles alkoholio kraujyje turėjęs penkiasdešimtmetis kunigas netoli Vloclaveko miesto nesuvaldė savo mašinos, išvartė apsauginius kelio stulpus ir apsivertė kelkraštyje. Kunigui lūžo stuburas, bet jis, gydytojų spėjimu, ateityje galės vaikščioti ir neliks prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

P.Smigielis Vloclaveko vyskupijoje buvo atsakingas už blaivybės propagandą. Kunigas šias pareigas eiti buvo pakviestas po to, kai dirbdamas nedidelio Konino miesto parapijoje inicijavo akciją „Blaivėjimas per kultūrą“.

Kunigas į parapijos salę koncertuoti ėmė kviesti tuos muzikantus, kurie anksčiau patys gydėsi nuo alkoholizmo. Minėtų artistų pasakojimai apie savo kovą ir pagijimą tapo padrąsinimu kitiems, o koncertiniai susitikimai susilaukė didelio susidomėjimo.

Žinia apie P.Smigielio padarytą avariją nustebino daugybę jo paskaitas ir pamokslus lankiusių žmonių. Įvykis tačiau nenustebino specialistų, nagrinėjančių kunigų alkoholizmą.

Knygą „Kunigų alkoholikų išpažintys“ parašęs sociologas Stanislawas Zasada teigia, jog viena iš svarbių kunigų alkoholizmo priežasčių yra vienatvė. Kunigai esą savyje kaupia tikinčiųjų išpažintis, problemas, tačiau po darbo lieka vieni, neišsikalba, neatsipalaiduoja, ir dalis nuo sunkių minčių vaduotis ima alkoholiu.

Kunigų problema esą ir tame, jog jie dėl savo profesijos specifikos, dėl to, kad pamokslauja kitiems ir siekia atrodyti nesutepti, ilgai arba išvis nesikreipia pagalbos į specialistus.

Anot S.Zasados, net kas dešimtas kunigas Lenkijoje geria per daug, tačiau gydosi tik pavieniai. Kunigui prisipažinti, kad turi priklausomybę yra įpatingai sunku, nes tai siejasi su suvokimu, kad paniekinai savo pašaukimą ir vietoje pavyzdingo tikinčiųjų lyderio tapai bevaliu alkoholiku.

S.Zasados nuomone kunigo profesiją reiktų priskirti prie padidintos rizikos susirgti priklausomybės ligomis profesijų.

Tai, kad dvasiškiams yra sunkiau prisipažinti dėl alkoholizmo, patvirtino ir Varšuvos vyskupijoje blaivybės propagavimui vadovaujantis kunigas Pawelas Rogowskis. Kunigo teigimu, visuomenė alkoholikus laiko degradavusiais žmonėmis, o dvasiškiai tikinčiųjų akyse privalo būti skaistesni už kitus.

Bažnyčia yra įsteigusi specialius gydymo centrus kunigams, ir ragina turinčius problemų vykti į terapijos kursus, tačiau tokiam individualiam sprendimui ryžtasi mažuma.

P.Rogowskio manymu, kunigų alkoholizmas yra panašus į moterų – gėdijasi, kad kas nors to nesužinotų, ir todėl geria paslapčia.

Prieš kelias dienas Olštyne įvykęs eismo įvykis paliudijo, jog alkoholizmo problema yra aktuali net moterų vienuolynuose. Iš šalutinio kelio „Fiat“ automobiliu į pagrindinį kelią įvažiavusi 37 metų vienuolė Genowefa susidūrė su „Audi“ mašina.

Po avarijos vienuolė pradarė dureles ir paspruko iš įvykio vietos. Po keliolikos minučių moteris tačiau gryžo drauge su kita vienuole, tvirtindama, kad pastaroji vairavo „Fiat“.

Policininkams pareiškus, jog už melagingus parodymus gręsia kalėjimas, antroji vienuolė pasakė teisybę, o Genowefai buvo nustatytas dviejų promilių girtumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti