Lenkų parlamentarai priėmė kontroversišką žiniasklaidos įstatymą

Lenkijos parlamentarai penktadienį priėmė prieštaringai vertinamą žiniasklaidos įstatymą, kritikų vertinamą kaip dešiniojo sparno vyriausybės bandymą nutildyti JAV bendrovės valdomą nepriklausomą naujienų kanalą TVN24.

Lenkijos vėliava.<br>123rf.com
Lenkijos vėliava.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2021, 5:05 PM, atnaujinta Dec 17, 2021, 7:34 PM

Vyriausybė teigia, kad įstatymas, kuris buvo priimtas daugumai parlamento žemųjų rūmų narių atmetus Senato prieštaravimą, apsaugos Lenkijos žiniasklaidos aplinką nuo galimai priešiškų veikėjų, tokių kaip Rusija.

Įstatymas neleis įmonėms iš šalių, nepriklausančių Europos ekonominei erdvei, turėti Lenkijos žiniasklaidos įmonių kontrolinį akcijų paketą.

Praktiškai jis priverstų JAV bendrovę „Discovery Inc.“ parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN, nevengiantis aštriai kritikuoti šalies vyriausybės, valdo daug kanalų, tarp jų naujienų kanalą TVN24.

„Jungtinės Valstijos yra labai nusivylusios šiandieniniu žiniasklaidos įstatymo projekto priėmimu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė JAV reikalų patikėtinis Varšuvoje Bixas Aliu.

Teisės akto projektas dabar bus perduotas pasirašyti Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai.

„Tikimės, kad prezidentas Duda vadovausis ankstesniais pareiškimais ir pasinaudos savo lyderyste žodžio laisvei ir verslui apsaugoti“, – penktadienį tviteryje parašė B. Aliu.

„Discovery“ taip pat paskelbė savo pareiškimą, kuriame smerkia minimą įstatymo projektą.

„Šiandien įvykusio netikėto balsavimo Lenkijos parlamente rezultatai turėtų kelti nerimą bet kuriai Lenkijoje investuojančiai įmonei ir visiems, kuriems rūpi demokratija ir spaudos laisvė“, – sakoma jame.

„Šiuo balsavimu Lenkija pakerta Lenkiją su Europa susiejusias vertybes ir pažeidžia Lenkijos ir Amerikos santykių pamatą“, – pridūrė bendrovė.

„Dabar kreipiamės į Lenkijos Respublikos prezidentą Andrzejų Dudą, kad šis laikytųsi žodžio ir vetuotų šį įstatymą“, – sakė „Discovery“.

Įstatymui penktadienį pritarta 228 balsais prieš 219.

Šiuo sprendimu panaikintas Senato, kur daugumą turi opozicija, balsavimo rezultatas. Lenkų senatoriai rugsėjį nubalsavo prieš ginčijamą įstatymą dėl žiniasklaidos priemonių savininkų.

Lenkijos Seimas šį teisės aktą buvo priėmęs rugpjūtį.

JAV tuomet pareiškė esančios „itin susirūpinusios“ dėl šio teisės akto ir perspėjo apie potencialų jo poveikį žiniasklaidos laisvei bei verslo klimatui užsienio investuotojams Lenkijoje.

Vašingtonas taip pat ragino Lenkijos prezidentą vetuoti tą įstatymą.

2015 metais į valdžią atėjusi konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) jau kontroliuoja visuomeninį transliuotoją TVP ir pavertė jį savo ruporu. Valstybė taip pat kontroliuoja didelę dalį regioninės spaudos.

Nuo PiS išrinkimo į valdžią Lenkija organizacijos „Reporterių be sienų“ (RSF) pasaulio spaudos laisvės indekse nukrito 46 vietomis ir dabar yra 64 vietoje.

Paryžiuje įsikūrusi RSF taip pat kritikavo minimą Lenkijos įstatymą dėl žiniasklaidos priemonių savininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.