Rusija reikalauja, kad „YouTube“ atblokuotų RT vokišką kanalą

Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucija penktadienį pareikalavo, kad platforma „YouTube“ atblokuotų rusų valstybinio transliuotojo RT kanalą vokiečių kalba, o šį žingsnį pavadino „žalinga“ cenzūra.

Youtube.<br>123rf.com nuotr.
Youtube.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2021, 5:42 PM

Išvakarėse „YouTube“ užblokavo naują RT kanalą po to, kai anksčiau šiais metais išjungė šio tinklo vokiškus kanalus RT DE ir Der Fehlende Part.

„Russia Today“ anksčiau vadinta žiniasklaidos priemonė savo tinklapyje paskelbė, kad „be jokio paaiškinimo“ buvo išjungtas jos neseniai paleistas kanalas „Auf Sendung“ (Eteryje).

„YouTube“ naujienų agentūrai AFP pranešė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl RT bandymo apeiti minėtų vokiškų kanalų ankstesnį išjungimą.

Penktadienį rusų valstybinė žiniasklaidos reguliavimo institucija „Roskomnadzor“ pranešė išsiuntusi laišką „YouTube“, reikalaudama vėl įjungti kanalą bei paaiškinti, kodėl jis buvo užblokuotas.

„Laiške pažymima, kad žalingi vaizdo įrašų prieglobos (angl. hosting) paslaugos veiksmai yra beprecedenčiai, pažeidžiantys pagrindinius laisvo informacijos platinimo ir netrukdomos prieigos prie jos principus“, – nurodė „Roskomnadzor“.

Tarnyba pridūrė laikanti šį žingsnį „cenzūros aktu, draudžiamu pagal Rusijos konstituciją“.

Rugsėjį IT milžinei „Google“ priklausanti „YouTube“ įspėjo RT DE dėl COVID-19 dezinformacijos gairių pažeidimo, o paskui uždarė du kanalus dėl vartojimo sąlygų pažeidimo.

Tas žingsnis supykdė Rusiją: Maskva apkaltino „YouTube“ „cenzūra“ ir pareiškė, kad prie draudimo tikriausiai prisidėjo Vokietijos valdžia, dvišaliuose diplomatiniuose santykiuose tvyrant įtampai.

Naujausias ginčas kilo tvyrant didelei įtampai tarp Rusijos ir Vokietijos dėl išvakarėse vokiečių teismo priimto sprendimo iki gyvos galvos pasiųsti už grotų rusą, pripažintą kaltu dėl 2019 metais Berlyne įvykdytos žmogžudystės, kaip įtariama, užsakytos Maskvos.

Šis sprendimas paskatino Vokietiją išsiųsti du rusų diplomatus. Maskva perspėjo Berlyną, kad imsis atsakomųjų veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.