FTB tiria šaudymų mokyklose grėsmę, susijusią su „TikTok“

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) pranešė tiriantis šaudymų mokyklose grėsmę, susijusią su populiaria socialinės žiniasklaidos platforma „TikTok“, tuo metu visoje šalyje mokyklos penktadienį išsiuntinėjo įspėjimus tėvams.

TikTok.<br>123rf nuotr.
TikTok.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2021, 1:41 PM

Mokyklų rajonų vadovai ir teisėsaugos atstovai nesureikšmino „TikTok“ ir kitose žiniasklaidos priemonėse išplitusių vaizdo įrašų, kuriuose diskutuojama apie „šaudynių mokyklose iššūkį“ bei kad penktadienį visoje šalyje mokyklose planuota įvykdyti daugybę ginkluotų išpuolių ir sprogdinimų, patikimumą.

Socialinis tinklas „TikTok“ pareiškė, kad nėra nė vieno tokią grėsmę keliančio vaizdo įrašo, o tiesiog yra įrašų, kuriuose aptariami tokie gandai.

Visgi daugelis mokyklų išsiuntė pranešimus tėvams, kadangi vos prieš tris savaites per šaudymą vidurinėje mokykloje Mičigano valstijos Oksfordo mieste žuvo keturi mokiniai.

„Sklinda informacija, kad [penktadienis] gali būti išpuolių prieš mokyklas diena. Administracija ir Kolumbijos apygardos policija tai puikiai žino ir atidžiai stebi padėtį“, – sakoma pranešime, išsiuntinėtame Vašingtono Takoma Parko mokyklos mokinių tėvams.

Pensilvanijos Pensberio mokyklos rajono administracija tėvams pranešė, kad prie mokyklų pastatų budės daugiau policijos pareigūnų, nors ir „nemanoma, kad grėsmė yra reali“.

„Nerimą keliantys perspėjimai“

„TikTok“ pareiškė atliekanti tyrimą, tačiau nurodė aptikusi vaizdo įrašų, kuriuose kalbama apie tariamą, o ne kokią nors tiesioginę grėsmę.

„Šiandien kruopščiai ieškojome turinio, skatinančio smurtą mokyklose, bet nieko neradome. Aptikome vaizdo įrašų, kuriuose aptariami tokie gandai ir įspėjama išlikti saugiems“ – pranešė bendrovė.

„Vietos institucijos, FTB ir JAV vidaus saugumo departamentas patvirtino, kad nėra jokios pagrįstos grėsmės, todėl stengiamės pašalinti nerimą keliančius įspėjimus, kurie pažeidžia mūsų kovos su dezinformacija politiką“, – teigė bendrovė.

„Jei savo platformoje rastume smurtą skatinančių įrašų, pašalintume juos ir praneštume teisėsaugai“, – pridūrė ji.

Tuo metu FTB pranešė tiriantis grėsmę.

„FTB rimtai žiūri į visas galimas grėsmes. Reguliariai bendradarbiaujame su savo teisėsaugos partneriais, siekdami nustatyti bet kokių grėsmių patikimumą“, – sakoma biuro pranešime.

„TikTok“, vienas populiariausių socialinių tinklų, kuriuo naudojasi daug mokyklinio amžiaus vaikų, jau sulaukė kritikos dėl leidimo skelbti trumpus vaizdo įrašus, skatinančius atlikti rizikingus, žalingus ir neteisėtus veiksmus.

Kiek anksčiau šiais metais virusinis iššūkio vaizdo įrašas „Devious Licks“ paskatino mokinius niokoti mokyklų tualetus ir kurti „TikTok“ vaizdo įrašus.

Po šio iššūkio buvo apgadinta daugybės mokyklų visose JAV turto.

Tuo metu „TikTok“ teigė, kad imasi veiksmų pašalinti vaizdo įrašus ir sumažintų jų plitimą bei „atgrasyti nuo tokio elgesio“.

Grupė „Everytown for Gun Safety“ šiais metais suskaičiavo mažiausiai 149 šaudymo mokyklose incidentus, per kuriuos 32 žmonės žuvo ir 94 buvo sužeisti.

Grupė „Sandy Hook Promise“, suformuota reaguojant į 2012 metais įvykusį masinį šaudymą Sandi Huko pradinėje mokykloje Konektikuto valstijos Niutauno mieste, išreiškė susirūpinimą.

„Nacionalinis „TikTok“ iššūkis skatina surengti šaudynes mokyklose gruodžio 17 dieną. Smurtas ginklais negali būti pokštas ar pokštų objektas. Į visus grasinimus reikia žiūrėti rimtai“, – sakoma grupės pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.