Buvęs Jungtinės Karalystės „Brexit“ derybininkas išreiškė paramą B. Johnsonui

Jungtinės Karalystės buvęs „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas pirmadienį pareiškė, kad atsistatydino ne tam, kad mestų iššūkį Boriso Johnsono lyderystei, ir išreiškė paramą su problemomis susiduriančiam vyriausybės vadovui.

Buvęs Jungtinės Karalystės „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Buvęs Jungtinės Karalystės „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 2:18 PM

D. Frostas atsistatydinimas, apie kurį pranešta vėlai šeštadienį, vyksta svarbiu derybų su Europos Sąjunga metu ir B. Johnsonui susiduriant su vis didesniais iššūkiais, iš pažiūros keliančiais vis didesnę grėsmę jo tolesniam vadovavimui vyriausybei.

„Išėjau iš vyriausybės todėl, kad negaliu pritarti tam tikrai politikai, pastaruoju metu – dėl COVID-19 suvaržymų“. – patikino D. Frostas.

„Kai esi ministras, turi palaikyti kolektyvinę atsakomybę,.. o aš negalėjau, todėl turėjau pasitraukti“, – sakė jis interviu televizijai „Sky News“ šalia savo namų Londone.

D. Frostas buvo laikomas artimiausiu B. Johnsono sąjungininku „Brexit“ klausimais. Jis vadovavo deryboms dėl susitarimo su ES, o pastaruoju metu – dėl problemų, susijusių su prekybos susitarimu, Šiaurės Airijoje.

Jo pasitraukimas, pasigirdus užuominų, kad Londonas gali atsisakyti savo reikalavimų peržiūrėti vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą, B. Johnsonui negalėjo iškristi blogesniu metu.

B. Johnsonas patiria spaudimą visais frontais dėl to, kaip tvarkosi su koronaviruso pandemija, įskaitant kaltinimus dėl praėjusiais metais Dauningo gatvėje vykusių vakarėlių, nepaisant tuo metu galiojusių griežtų apribojimų.

Praėjusią savaitę beveik 100 torių parlamentarų sukėlė maištą dėl naujų COVID-19 apribojimų, kuriais siekiama pažaboti naujos koronaviruso atmainos omikron plitimą, premjerui patyrus skaudų pralaimėjimą papildomuose rinkimuose apygardoje, kur Konservatorių partija iki šiol dar niekada nebuvo pralaimėjusi.

D. Frostas buvo laikomas potencialiu B. Johnsono varžovu dėl premjero posto. Jis yra populiarus tarp eilinių Konservatorių partijos narių, nes remia lengvai reguliuojamą ekonomiką su mažais mokesčiais.

Tačiau D. Frostas patikino, kad jo atsistatydinimas „visai nesusijęs su lyderyste“.

„Tai yra dėl politikos. Esu visiškai įsitikinęs, kad šios šalies laukia didi ateitis vadovaujant Borisui Johnsonui, jei pavyks teisingai įgyvendinti politiką“, – kalbėjo jis.

Dauningo gatvė suskubo pakeisti D. Frostą ir į jo vietą vadovauti deryboms su ES paskyrė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorę Liz Truss.

L. Truss, iki rugsėjo prieš darbą Užsienio reikalų ministerijoje buvusi tarptautinės prekybos sekretorė, 2016 metais vykusiame referendume dėl „Brexit“ palaikė JK pasilikimo ES šalininkų stovyklą, o vėliau perėjo į priešininkų pusę.

Ji taip pat yra populiari tarp eilinių torių ir pati turi didelių lyderiavimo ambicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.