ES: Lenkijos parlamento priimtas įstatymas kelia „didelį pavojų žiniasklaidos laisvei“ Prieš įstatymą protestavo tūkstančiai žmonių

Lenkijos parlamento žemųjų rūmų priimtas naujas įstatymo projektas kelia pavojų žiniasklaidos laisvei, pirmadienį pareiškė Europos Komisija, griežtindama kritiką dėl Varšuvos veiksmų, laikomų bandymu nutildyti vieną nepriklausomą televiziją.

Protestas prieš naują žiniasklaidos įstatymą Varšuvoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestas prieš naują žiniasklaidos įstatymą Varšuvoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 9:07 AM, atnaujinta Dec 20, 2021, 6:00 PM

Penktadienį priimtu įstatymo projektu „didinamas spaudimas“ žiniasklaidai ir sukeliamas „didelis pavojus žiniasklaidos laisvei ir pliuralizmui Lenkijoje“, sakė EK atstovas Christianas Wigandas.

Pasak vyriausybės, įstatymas neleis įmonėms iš šalių, nepriklausančių Europos ekonominei erdvei, turėti Lenkijos žiniasklaidos įmonių kontrolinių akcijų paketų. Teisės akto projektas dabar turi būti perduotas pasirašyti Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai.

Vyriausybė teigia, kad įstatymas, kuris buvo priimtas daugumai parlamento žemųjų rūmų narių atmetus Senato prieštaravimą, apsaugos Lenkijos žiniasklaidos aplinką nuo galimai priešiškų veikėjų, tokių kaip Rusija.

Tačiau kritikai mano, kad jis yra nukreiptas prieš nepriklausomą naujienų kanalą TVN24, nes praktiškai įstatymas priverstų JAV bendrovę „Discovery Inc.“ parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN, nevengiantis aštriai kritikuoti šalies vyriausybės, valdo daug kanalų, tarp jų TVN24, konkuruojantį su vyriausybę palaikančia visuomenine televizija TVP.

Ch. Wigandas sakė, kad Briuselis „susirūpinęs stebi naujausius įvykius“, ir pridūrė, kad EK savo susirūpinimą išreiškė Lenkijai.

„Komisija tikisi, jog šalys narės užtikrins, kad jų politika ir įstatymai neturės jokio neigiamo poveikio jų įsipareigojimui užtikrinti laisvą, nepriklausomą ir įvairų žiniasklaidos sektorių“, – pažymėjo atstovas.

Briuselis kelis kartus priekaištavo Varšuvai dėl veiksmų prieš lenkų žiniasklaidą ir teisėjus, prieštaraujančių teisinei valstybei ir ES demokratijos normoms.

Nuo 2015 metų, kai į valdžią Lenkijoje atėjo dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (TTP), ši šalis organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) pasaulio spaudos laisvės indekse nukrito 46 vietomis ir dabar yra 64-oje pozicijoje.

Lenkijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš naują žiniasklaidos įstatymą

Sekmadienį prie Lenkijos prezidentūros tūkstančiai žmonių protestavo prieš naują žiniasklaidos įstatymą, kuriuo, kritikų teigimu, siekiama nutildyti pagrindinį nepriklausomą šalies naujienų kanalą.

Daugelis protestuotojų mojavo Europos Sąjungos vėliavomis ir skandavo „Laisvę žiniasklaidai!“ bei „Mes norime veto“.

Į susirinkusią žmonių minią kreipėsi žinomi šalies žurnalistai ir opozicijos veikėjai, įskaitant buvusį Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką Donaldą Tuską. „Šiandien čia susirinkome ginti žiniasklaidos laisvės. Laimėsime solidarizuodamiesi. Visi kartu pakeisime šią vyriausybę“, – teigė dabartinis šalies opozicijos lyderis.

Pranešimų apie protestus gauta ir kituose Lenkijos miestuose.

Naująjį žiniasklaidos įstatymą, kurio siekė valdančioji dešiniojo sparno Teisės ir teisingumo partija (PiS), šalies parlamentas priėmė penktadienį. Remiantis juo, bendrovės, veikiančios už Europos ekonominės zonos ribų, negali valdyti kontrolinių akcijų paketų kuriose nors Lenkijos žiniasklaidos kompanijose.

Tai reiškia, kad JAV veikianti grupė „Discovery“ turi parduoti savo kontrolinį TVN – vieno didžiausių Lenkijos privačių televizijos tinklų – akcijų paketą. TVN priklauso naujienų kanalas TVN24.

Vyriausybės teigimu, įstatymas skirtas apsaugoti Lenkijos žiniasklaidą nuo galimai priešiškų veikėjų kaip Rusija. Jungtinės Valstijos pareiškė savo nepasitenkinimą šiuo teisės aktu ir paragino prezidentą Andrzejų Dudą jį vetuoti.

Pasak „Discovery“, naujasis įstatymas „turėtų kelti nerimą bet kuriai Lenkijoje investuojančiai bendrovei ir visiems tiems, kuriems rūpi demokratija ir žiniasklaidos laisvė.“

PiS jau kontroliuoja visuomeninį transliuotoją TVP, kuris yra tapęs vyriausybės ruporu, ir didžiąją dalį regioninės žiniasklaidos. Nuo PiS atėjimo į valdžią 2015-aisiais Lenkija 46 vietomis nusmuko „Reporteriai be sienų“ (RSF) žiniasklaidos laisvės sąraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.