Vokietija tebeieško atsakymų praėjus penkeriems metams po atakos Berlyne

Vokietija turi „išsiaiškinti“ 2016 metų gruodį įvykdyto kruvino išpuolio, per kurį Berlyno kalėdinėje mugėje sunkvežimis įsirėžė į minią, aplinkybes, pareiškė prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris sekmadienį, per penktąsias šios atakos metines.

Išpuolio Berlyne vieta.<br>Simone Kuhlmey/PACIFIC PR/SIPA/Scanpix nuotr.
Išpuolio Berlyne vieta.<br>Simone Kuhlmey/PACIFIC PR/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-20 11:55

Dvylika žmonių žuvo, kai 24-erių tunisietis Anisas Amri 2016 metų gruodžio 19-ąją nukreipė pagrobtą sunkvežimį į kalėdinę mugę Berlyne.

Šįmet mirė tryliktas žmogus, patyręs sunkių sužalojimų per tą išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Tai yra daugiausiai gyvybių pareikalavusi islamistinė ataka Vokietijoje.

Valstybės „pareiga išsiaiškinti klaidas“, dėl kurių nebuvo užkirstas kelias šiai atakai, sakė F.-W. Steinmeieris per ceremoniją, skirtą paminėti penktąsias šio išpuolio metines.

Vokietija „turi ištaisyti klaidas, kur jų būta, ir tęsti tyrimą, jei paaiškėtų naujų faktų“, sakė prezidentas, aukų šeimoms paskelbus atvirą laišką naujajam šalies kancleriui Olafui Scholzui, kuriame rašoma apie trūkumus tiriant šią bylą.

Laiške aukų artimieji ragina vyriausybę pavesti atlikti naujus tyrimus dėl asmenų, pakursčiusių ir padėjusių įvykdyti šį išpuolį. Anot jų, tyrimo metu tam buvo skirta per mažai dėmesio.

Atminimo ceremonija bažnyčioje

Prieš aukų atminimo ceremoniją išplatintame pareiškime O. Scholzas sakė, kad tie įvykiai „įsirėžė į mūsų kolektyvinę atmintį“, ir pareiškė užuojautą žuvusiųjų šeimoms.

Aukų atminimo ceremonija vyko Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčioje. Jos varpai, smarkiai nukentėję per bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metu, žvelgia į aikštę, kur buvo įvykdyta ataka.

Bažnyčios varpai suskambėjo 20 val. 02 min. vietos (21 val. 02 min. Lietuvos) laiku – tuo metu, kai prieš penkerius metus visu greičiu lekiantis sunkvežimis rėžėsi į kalėdinę mugę.

Savo kalboje prezidentas sakė, kad pirmosiomis savaitėmis po išpuolio nebuvo užtikrinta derama pagalba paveiktiems žmonėms. Apie tai savo atvirame laiške rašė ir aukų artimieji.

Aukų šeimos ragino užtikrinti „orų elgesį su paveiktais žmonėmis“ ir nuodugniai išsiaiškinti visas atakos aplinkybes.

„Ši ataka vis dar kelia klausimų, į kuriuos, mano nuomone, atsakyta nepakankamai nuodugniai“, – penktadienį sakė vicekancleris Robertas Habeckas.

„Aukų artimieji turi teisę pykti ir reikalauti atsakymų“, – sakė Berlyno vidaus reikalų ministras Andreas Geiselis vietos transliuotojui RBB.

Visgi A. Geiselis pripažino „nežinąs“, ar įmanoma rasti tuos atsakymus praėjus penkeriems metams.

Stebėjimo klaidos

Po išpuolio keturias dienas slapstęsis A. Amri galiausiai buvo aptiktas ir nušautas policijos netoli Milano Italijoje.

Keli tyrimai atskleidė institucijų klaidas vykdant A. Amri stebėjimą. Tunisietis atvyko į Vokietiją 2015 metais ir greitai buvo identifikuotas kaip potencialiai pavojingas islamistas ir narkotikų prekeivis.

Vokietijoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis dėl išpuolių grėsmės. Nuo 2000 metų teisėsaugininkai užkirto kelią 23 islamistinėms atakoms, rugsėjį informavo Vidaus reikalų ministerija.

Pasak policijos, šiuo metu Vokietijoje 554 asmenys laikomi pavojų keliančiais islamistais.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už dar kelias 2016 metais Vokietijoje įvykdytas atakas, įskaitant peiliu ginkluoto asmens išpuolį Hamburge, mirtininko surengtą sprogdinimą šalies pietuose esančiame Ansbache, kai buvo sužeista 15 žmonių, ir incidentą traukinyje Bavarijoje, kai kirviu buvo sužeisti penki žmonės.

Pasak vokiečių pareigūnų, visi šie užpuolikai atvyko į Europą neturėdami „Islamo valstybės“ nurodymų surengti atakas ir jas organizavo savarankiškai. Kai kurie jų turėjo psichikos sutrikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.