Į Baltarusiją perbėgęs dezertyras Lenkijoje sukėlė tikrą sumaištį: paaiškėjo svarbus sutapimas

„Didžiulė tikimybė, kad karį, kuris pabėgo į Baltarusiją, Minsko slaptosios tarnybos užverbavo gerokai anksčiau“, – pareiškė buvęs Lenkijos karinės kontržvalgybos vadovas generolas Piotras Pytelis.

Interviu Baltarusijos televizijai E.Czeczka dėstė, kad lenkų pareigūnai šaudo ir miške užkasa migrantus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Interviu Baltarusijos televizijai E.Czeczka dėstė, kad lenkų pareigūnai šaudo ir miške užkasa migrantus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Interviu Baltarusijos televizijai E.Czeczka dėstė, kad lenkų pareigūnai šaudo ir miške užkasa migrantus.<br>Stopkadras
Interviu Baltarusijos televizijai E.Czeczka dėstė, kad lenkų pareigūnai šaudo ir miške užkasa migrantus.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Dec 21, 2021, 11:47 AM, atnaujinta Dec 21, 2021, 11:49 AM

Lenkijos kariškis 25 metų Emilis Czeczka, patruliavęs prie sienos su Baltarusija, praėjusį penktadienį dezertyravo ir paprašė kaimyninėje valstybėje politinio prieglobsčio.

Savo versiją dėl E.Czeczkos poelgio P.Pytelis motyvavo tuo, kad Baltarusijos valstybinė televizija parodė interviu su kariu praėjus vos kelioms valandoms po pabėgimo. Anot generolo, su perbėgėliais paprastai taip nesielgiama.

Tokius asmenis slaptosios tarnybos iš pradžių kelias savaites ar net mėnesius nuodugniai tardo. Siekiama išsiaiškinti, ar perbėgėlis nėra provokatorius, dvigubas agentas, ar jo informacija patikima, kad būtų galima ją viešinti.

Liudijimai – neįtikėtini

Šiuo atveju E.Czeczkos kaltinimai Varšuvai ne tik sutapo su nuolatine Baltarusijos retorika, bet ir suteikė Aliaksandro Lukašenkos režimui naujų kozirių.

Teiginius, kad Lenkijos pareigūnai pasienyje elgiasi brutaliai, Minskas iki šiol grindė vien nelegalių migrantų liudijimais, o dabar pasirėmė ir dezertyravusio lenko pasakojimais.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, taip Minskas sudavė skaudų propagandinį smūgį Varšuvai, nors ir akivaizdu, kad E.Czeczkos kaltinimai yra perdėti, iškreipti, iš dalies netgi prasimanyti.

Baltarusijos, o vėliau ir Rusijos televizijose interviu su E.Czeczka matę žiūrovai galėjo susidaryti kraupią nuomonę apie lenkų pasieniečius.

Esą jie sušaudo ir miškuose užkasa ne tiktai pabėgėlius, bet ir migrantams norinčius padėti humanitarinių organizacijų savanorius.

E.Czeczka tvirtino pats matęs kelis tokius atvejus, tad nebegalėdamas taikstytis su tokiu elgesiu nusprendė dezertyruoti.

Karys interviu metu nusiplėšė nuo savo uniformos Lenkijos vėliavos spalvų emblemą ir pareiškė, kad ją nuleis į klozetą.

Dezertyro teiginius Baltarusijos televizijos propagandininkai lydėjo komentarais, kad Lenkijos valdančiųjų „rankos iki alkūnių suteptos krauju“, o Varšuva „vien dviveidiškai maskuojasi vakarietiškos demokratijos lozungais“.

Įsitvirtinti nesisekė

Tinklalapio „Onet“ spėjimu, E.Czeczka yra arba Minsko anksčiau užverbuotas agentas, arba į bėdas įklimpęs ir kvailą skubų sprendimą priėmęs dezertyras.

„Onet“ paviešino E.Czeczkos bendraklasių ir bendradarbių pasakojimus, iš kurių paaiškėjo, kad vaikinas niekur nebuvo įgijęs autoriteto ir laikytas savotišku nevykėliu.

Bartošycės miestelyje netoli Rusijos Kaliningrado regiono sienos gyvenęs berniukas vaikystėje patirdavo nuolatines patyčias. Mokiniai esą šaipydavosi iš didelių jo ausų ir negrabumo, E.Czeczka tapo klasės pastumdėliu.

Technikume įgijęs elektronikos mechaniko specialybę vaikinas keliems mėnesiams buvo įsidarbinęs dviejose firmose, bet užsirekomendavo kaip tingus. Pasyvumą jis darbdaviams motyvavo tuo, kad lanko parengiamuosius kario kursus ir ateitį sieja tik su ginkluotosiomis pajėgomis.

Pasipylė nusižengimai

Vis dėlto E.Czeczkai kariuomenėje taip pat nesisekė pasižymėti: kolegos kažkodėl vengė jo kaip porininko atliekant užduotis. Bet svarbiausias faktas, kad artimiausiomis dienomis E.Czeczkai grėsė pašalinimas iš tarnybos.

Prieš savaitę karį prie automobilio vairo sulaikę kelių inspektoriai jo kraujyje rado alkoholio ir narkotikų.

E.Czeczka pareigūnams nepasisakė esąs kariškis, bet tai buvo išsiaiškinta ir informacija apie prasižengimą pasiekė dalinį, kuriam jis priklausė.

Be to, paaiškėjo, jog prieš mėnesį E.Czeczka sumušė savo motiną ir policijoje užregistruotas pranešimas taip pat buvo nusiųstas į dalinį.

Įsiutęs, kad laiku nebuvo sureaguota į kompromituojantį E.Czeczkos elgesį ir jis neatšauktas iš tarnybos pasienyje, Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas skubiai atleido tris E.Czeczkos vadus 11-ajame artilerijos pulke.

Tinklalapio „Onet“ teigimu, karinė kontržvalgyba dabar tiria informaciją, kad E.Czeczkos sesers sužadėtinis yra Baltarusijos pilietis, pas kurį mergina neseniai esą išvyko gyventi.

Smūgis autoritetui

E.Czeczka Baltarusijos televizijoje nepapasakojo apie savo prasižengimus Lenkijoje, tačiau pareiškė, kad Varšuva visokiais būdais stengsis jį apjuodinti.

Neaišku, ar taip buvo suplanuota, bet E.Czeczka spruko į Baltarusiją tuo metu, kai pasienyje tarnaujančius lenkų kariškius lankė šalies gynybos ministras M.Blaszczakas.

Kai E.Czeczka lipo per spygliuotą tvorą, M.Blaszczakas Sokulkos miestelyje netoli Baltarusijos artėjančių Kalėdų proga sveikino 16-osios mechanizuotosios divizijos karius.

Lenkijos valdžiai palanki žiniasklaida E.Czeczkos kaltinimus, kad pasieniečiai šaudo į migrantus, vadina prasimanymu ir giria ministro sprendimą atleisti tris dezertyro vadus.

Tuo metu opoziciją remianti „Gazeta Wyborcza“ teigia, kad dėl gėdingo incidento kaltę turėtų prisiimti patys valdantieji, nes vykdydami karinės žvalgybos pertvarką sugriovė buvusią struktūrą, patyrusius specialistus pakeitė jaunais, o tai galimai palengvino E.Czeczkos užverbavimą.

Vyriausybė kaltinama ir dėl to, kad uždraudusi į pasienį su Baltarusija patekti žurnalistams ji dezertyro pasakojimams suteikė didesnį atgarsį ir padarė juos sunkiau paneigiamus.

Dauguma apžvalgininkų ir kariuomenės ekspertų pripažįsta, jog kario pabėgimas į Baltarusiją pakenks tiek Lenkijos armijos prestižui, tiek tarptautiniam šalies įvaizdžiui.

Po išsivadavimo iš sovietinės sistemos joks lenkų kariškis nebuvo dezertyravęs ir pasiprašęs politinio prieglobsčio kitoje valstybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.