JAV derybininkas: liko vos kelios savaitės Irano branduoliniam susitarimui išgelbėti

Liko vos kelios savaitės išgelbėti tarptautinį branduolinį susitarimą su Iranu, jei šiitiška respublika tęs savo branduolinę veiklą dabartiniu tempu, antradienį pareiškė JAV derybininkas Robas Malley.

JAV derybininkas: liko vos kelios savaitės Irano branduoliniam susitarimui išgelbėti.<br>123rf.com nuotr.
JAV derybininkas: liko vos kelios savaitės Irano branduoliniam susitarimui išgelbėti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-22 11:02

Interviu CNN amerikiečių derybininkas įspėjo apie „krizės eskalacijos laikotarpį“, jei žlugs diplomatinės pastangos atgaivinti 2015 metais Irano ir didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytą susitarimą.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Nuo balandžio iki birželio Iranas ir didžiosios pasaulio valstybės surengė šešis derybų raundus Vienoje ieškant būdų išsaugoti branduolinį susitarimą.

Lapkričio 29 dieną po penkių mėnesių pertraukos derybos buvo atnaujintos, tačiau jau gruodžio 3 dieną jose buvo paskelbta pertrauka, nepasiekus konkrečios pažangos.

Penktadienį Vienoje baigėsi dar vienas branduolinių derybų tarp Irano ir likusių JCPOA šalių raundas. Europos diplomatai pranešė, kad pavyko padaryti „tam tikrą techninę pažangą“, tačiau perspėjo, kad „jie greitai artėja prie kelio galo“.

Visgi R. Malley išreiškė viltį, kad derybos „gana greitai“ bus pratęstos.

Iranas teigia norįs plėtoti tik civilius branduolinius pajėgumus, bet Vakarų valstybės pažymi, kad šiitiškos respublikos sukauptos prisodrinto urano atsargos gerokai didesnės nei reikia tokiems tikslams ir kad jos gali būti panaudotos atominiam arsenalui kurti.

Neseniai Vašingtonas įspėjo, kad greitai jau gali būti per vėlu atgaivinti JCPOA.

„Tai iš tiesų priklauso nuo jų branduolinio proceso tempo, – sakė JAV specialusis pasiuntinys Iranui R. Malley. – Jeigu jie sustabdys branduolinę pažangą, turėsime daugiau laiko.“

„Jeigu jie tęs dabartiniu tempu, turėsime ne daugiau kelių savaičių, po kurių bus aišku, kad nebėra susitarimo, kurį galima atgaivinti“, – kalbėjo jis.

„Kažkuriuo metu netolimoje ateityje mums teks konstatuoti, kad JCPOA nebėra, ir turėsime derėtis dėl visiškai kito susitarimo ir išgyvensime krizės eskalacijos laikotarpį“, – pridūrė R. Malley.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį sakė, kad neketina nustatyti galutinio derybų termino.

„Neketinu nustatyti laiko limito“, – sakė jis, tačiau pridūrė, jog laikas labai sparčiai senka.

„Mes vis dar esame labai suinteresuoti pamatyti, ar įmanoma branduolinę programą grąžinti į dėžę, kurioje ji buvo, – sakė A. Blinkenas. – Tačiau jei negalėsime to padaryti, nes Iranas nebendradarbiaus geranoriškai, aktyviai ieškosime alternatyvų ir galimybių.“

Derybos įstrigo šalims nesutariant dėl sankcijų, kurias turėtų atšaukti Vašingtonas, ir Irano reikalaujamų garantijų, kurios turėtų užtikrinti, kad JAV ateityje nepasitrauks iš sutarties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.