ES: derybos dėl Irano branduolinės programos atsinaujins kitą savaitę

Derybos, kuriomis siekiama atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, atsinaujins ateinančią savaitę, ketvirtadienį pranešė deryboms pirmininkaujantis ES diplomatas, paraginęs dalyvius „paspartinti tempą“.

Derybomis siekiama atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Derybomis siekiama atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-23 15:38

Pasak pareigūnų, susitarimas po kelių savaičių taps nebeaktualus, jei Iranas ir toliau intensyvins savo branduolinę veiklą. Teheranas pradėjo tai daryti 2019-aisiais – praėjus metams po JAV sprendimo pasitraukti iš istorinio susitarimo ir grąžinti sankcijas šiitiškai respublikai.

„Derybos Vienoje bus atnaujintos pirmadienį, gruodžio 27 dieną. JCPOA Jungtinė komisija susitiks aptarti ir apibrėžti tolesnių veiksmų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ES diplomatas Enrique Mora, pavartodamas oficialią sutarties santrumpą.

„Svarbu paspartinti svarbiausių neišspręstų klausimų sprendimą ir judėti į priekį, glaudžiai bendradarbiaujant su JAV. Sveiki atvykę į 8-ąjį raundą“, – pridūrė jis.

Derybos atsinaujino lapkritį, po penkių mėnesių pertraukos. Dalyviai stengiasi rasti būdą atkurti susitarimą, numatantį švelnesnes sankcijas Teheranui mainais į jo branduolinės programos suvaržymus.

Diplomatai iš paktą pasirašiusių šalių – Kinijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – derasi Vienoje su Irano ir JAV atstovais, nors abi šios valstybės vengia tiesioginio kontakto.

Amerikiečių derybininkas Robas Malley antradienį įspėjo, kad nesugebėjus atkurti susitarimo diplomatiškai, prasidėtų „eskaluojamos krizės laikotarpis“.

Teheranas tvirtina norįs vystyti tik civilinės paskirties branduolinius pajėgumus. Tačiau Vakarų galingosios valstybės teigia, kad šiitiškos respublikos prisodrinto urano atsargos yra gerokai didesnės nei reikalinga tokiam tikslui ir kad jos gali būti panaudotos branduoliniam ginklui sukurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.