A. Lukašenka turi naują sumanymą kaip likti valdžioje: pokyčius matysime jau vasarį

Diktatorius planuoja referendumą, kad išlaikytų kontrolę, tuo tarpu opozicija žada „nuversti“ šią idėją.

A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-24 16:07, atnaujinta 2021-12-24 16:11

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka išsilaikė valdžioje nepaisant masinių gatvių protestų, tarptautinio pasmerkimo ir sankcijų. Dabar jis turi naują planą, kaip išlaikyti valdžią ateinančiais metais.

Referendumas dėl naujos konstitucijos, kuris turi įvykti vasario mėnesį, yra naujos A.Lukašenkos strategijos pamatas. Opozicijos suskubo raginti šalininkus boikotuoti ar sumenkinti šį balsavimą, tačiau judėjimo lyderiai praranda paskutines viltis, kad sustabdys diktatoriaus sumanymą.

A.Lukašenka jau dabar pristato rinkimus patriotizmo išraišką ir krašto apsaugą.

„Turime apginti savo žemę. Su A.Lukašenka ar be jos – tai jūsų šalis, mes ją puoselėjome daugiau nei ketvirtį amžiaus ir niekada neturėtume jos niekam atiduoti“, – praėjusią savaitę dėstė A. Lukašenka.

Nors tikslios Konstitucijos pataisos dar nepaskelbtos, A.Lukašenka jau aiškiai pasakė, kad nori sukurti valdymo sistemą, kuri gerokai skiriasi nuo liberalios demokratijos. Atrodo, kad pagrindinė reformų dalis yra skirta suteikti daugiau galių Baltarusijos liaudies asamblėjai – patariamajai institucijai, sudarytai iš lojalių vyriausybės ir pramonės atstovų. Šie įgaliojimai apima vyresniųjų teisėjų skyrimą ir galimybę inicijuoti apkaltos procesą prezidentui.

„Apskritai tai yra aukščiausia atstovaujamoji institucija. Štai kaip tai yra sumanyta, – teigė jis neseniai viename interviu. – Jokiu būdu negalima leisti dvigubos valdžios! Valstybės vadovas, prezidentas, turi ir likti prezidentas. Turime turėti prezidentinę respubliką. Priešingu atveju mes sunaikinsime šalį.“

Idėja yra tokia, kad jis ir kiti aukšto rango režimo veikėjai pereis į asamblėją, kad jaunesni žmonės galėtų užimti aukščiausias pareigas.

„Ateis nauja karta. Ji turi valdyti šalį, – nurodė jis. – Tačiau mes vis tiek turime stebėti, kas vyksta“.

Jis taip pat paragino teisėsaugą, kuri aršiai pasitiko susirinkusius protestuotojus po 2020m rinkimų bei persekioja opozicijos veikėjus visus metus, „nenusiraminti“, nes opozicija „nuolat bandys trikdyti padėtį“ prieš referendumą.

Iššūkis A.Lukašenkai

Lenkijos tremtyje gyvenantis opozicijos lyderis Pavelas Latuška mano, kad nauja konstitucija „skirta sutvirtinti Lukašenkos valdžią, suteikiant jam ir jo šeimos nariams visą gyvenimą trunkantį asmeninį imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, taip pat imunitetą visiems, kurie rėmė jo nusikaltimus Baltarusijos teritorijoje.“

„Planuojame perimti A.Lukašenkos scenarijų, – sakė jis dienraščiui „Politico“. – Sėdėjimo namuose nelaikome pasirinkimu. Raginame visus baltarusius aktyviai priešintis šiam referendumui.“

Opozicijos lyderiai ragina savo šalininkus per referendumą sugadinti balsavimo biuletenius.

Šiuo metu Vilniuje gyvenantis Svetlanos Tikhanovskajos patarėjas Aleksandras Dobrovolskis įsitikinęs, kad baltarusiams referendume „nebus siūloma rinktis“.

„Jiems bus pasiūlyta arba esama konstitucija [kuri suteikia Lukašenkai didžiulių galių], arba nauja konstitucija, kuri de facto išlaiko Lukašenką valdžioje“, – aiškino opozicionierius.

„Tai akivaizdi apgaulė, – tikino vilnietis. – Juk Lukašenka pereis iš vienos vietos į kitą, krizės priežastis neišnyks. Dauguma Baltarusijos rinkėjų nori naujų prezidento rinkimų... Tai panašu į tai, kad reikia rinktis iš dviejų koronaviruso variantų – Delta ir Omicron – nė vienas nėra geras pasirinkimas jūsų sveikatai.“

Nepaisant pastangų sugriauti Lukašenkos referendumo planus, opozicijos lyderiai atsargiai vertina, ar jų pastangos bus sėkmingos. Demokratinė opozicija buvo sužlugdyta, šimtai žmonių buvo įkalinti, daugelis iš jų buvo nuteisti kalėti ilgą laiką. Opozicijos nariai yra arba kalėjime arba tremtyje, tad šalyje sunku organizuoti pasipriešinimą A.Lukašenkai.

„Tikimės, kad kampanija prieš referendumą atgaivins visuomenę. Bet jei visuomenės aktyvumo nepakaks [protestams atnaujinti], mes vis tiek priešinsimės“, – sakė A.Dobrovolskis.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.