J. Assange'o advokatai apskundė JK teismo sprendimą dėl jo ekstradicijos į JAV

Juliano Assange'o advokatai Jungtinės Karalystės Aukščiausiajam Teismui apskundė žemesnės instancijos teismo sprendimą, atveriantį kelią šio vyro ekstradicijai į JAV, ketvirtadienį pranešė jo sužadėtinė.

J. Assange'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Assange'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-24 12:33, atnaujinta 2021-12-24 12:34

Apie tokį advokatų sprendimą J. Assange'o partnerė, teisininkė Stella Moris pranešė „Twitter“ žinutėje.

Ji pabrėžė, kad sprendimo dėl apskundimo greičiausiai nebus iki sausio pabaigos.

Londono aukštasis teismas gruodžio 10 dieną panaikino Londono centrinio baudžiamojo teismo sprendimą, kuriuo „WikiLeaks“ įkūrėjo psichinė būklė įvardinta kaip pernelyg trapi, kad jis galėtų stoti prieš Amerikos baudžiamojo teisingumo sistemą.

Vašingtonas nori J. Assange'ą teisti dėl slaptų karinių dokumentų, susijusių su JAV karais Afganistane ir Irake, paskelbimo prieš dešimtmetį.

JAV vyriausybė yra pareiškusi J. Assange'ui 18 kaltinimų dėl 500 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų apie minėtus konfliktus paviešinimo.

Jam gresia iki 175 metų laisvės atėmimo bausmė. Visgi tikslų bausmės terminą sunku apskaičiuoti, ir jis gali būti trumpesnis.

Spalio mėnesį dvi dienas trukusiame posėdyje Jungtinių Valstijų advokatai įrodinėjo, kad žemesnės instancijos teismas nepakankamai įvertino kitus ekspertų parodymus apie jo psichinę būklę.

Advokatai taip pat mėgino įtikinti teismą, kad australas nebus laikomas itin griežto režimo federaliniame kalėjime ir gaus tinkamą gydymą.

Du apeliacinio proceso teisėjai Londono aukštajame teisme priėmė JAV patikinimus, kad J. Assange'as nebūtų laikomas griežčiausiomis sąlygomis iki bet kokio teismo arba jį pripažinus kaltu.

Pats J. Assange'as yra suimtas nuo 2019 metų, nors anksčiau atliko bausmę už paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą kitoje byloje.

Septynerius metus jis praleido Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų atskiro teisinio proceso Švedijoje dėl įtarimų lytine prievarta, kurie vėliau buvo panaikinti.

Būdamas tos Pietų Amerikos šalies atstovybėje jis susilaukė dviejų vaikų su savo partnere S. Moris, savo teisininkų komandos nare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.