JAV sujungė 100 šeimų, atskirtų prie Meksikos sienos

Šimtas šeimų, atskirtų prie Meksikos sienos dėl Donaldo Trumpo laikų „nulinės tolerancijos“ politikos, vėl buvo sujungtos, pranešė Jungtinės Valstijos.

Migrantai sunkvežimyje Meksikoje (asociatyvi nuotr.).<br>AFP/Scanpix nuotr.
Migrantai sunkvežimyje Meksikoje (asociatyvi nuotr.).<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2021, 4:21 PM

2018 metais priimta direktyva sustiprino baudžiamąjį persekiojimą prieš žmones, sučiuptus nelegaliai atvykstant į JAV, ir atskyrė tūkstančius šeimų. Šio teisės akto galiojimas sustabdytas praėjus maždaug šešioms savaitėms dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo.

Dar būdamas kandidatas į prezidentus Joe Bidenas pažadėjo „sąžiningą ir humanišką“ imigracijos politiką, oficialiai atšaukdamas buvusio prezidento nutarimą, vos tik sausio mėnesį pradėjo eiti šalies vadovo pareigas.

Vasarį sudaryta darbo grupė „sujungė 100-ąją šeimą, atskirtą pagal žiaurią ankstesnės administracijos politiką“, ketvirtadienį pranešė JAV krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas.

„Twitter“ žinučių serijoje jis teigė, kad susijungusioms šeimoms bus suteikti humanitariniai leidimai, sudarantys sąlygas gyventi ir dirbti Jungtinėse Valstijose.

A. Mayorkasas pridūrė, kad darbo grupė kartu su partneriais identifikavo ir užregistravo dar 345 vaikus, kurie tebėra atskirti nuo šeimų.

D. Trumpas 2018 metais paskelbė „nulinės tolerancijos“ dokumentų neturintiems migrantams politiką ir perspėjo, kad jie bus suiminėjami ir jiems bus pateikiami baudžiamieji kaltinimai.

Įvedus naują tvarką, vaikai buvo atskiriami nuo jų tėvų žadant, kad po kelių savaičių šeimos vėl galės susijungti. Tačiau žinoma tūkstančiai atvejų, kai pažadas nebuvo tesėtas.

Pasak Krašto saugumo departamento, per D. Trumpo prezidentavimą Meksikos pasienyje nuo šeimų buvo atskirta beveik 4 tūkst. vaikų. Tačiau teismų dokumentai rodo, kad nuo tėvų atskirtų nepilnamečių skaičius siekia 5,5 tūkstančio.

J. Bideno administracija pareiškė ketinanti kovoti su tuo, ką ji pavadino „pagrindinėmis migracijos priežastimis“: didžiuliu skurdu, smurtu, korupcija ir klimato kaita.

Praėjusią savaitę JAV paliko derybas dėl finansinės kompensacijos šeimoms, atskirtoms prie Meksikos sienos valdant D. Trumpui. JAV vyriausybei nepavyko pasiekti sutarimo su ieškinius pateikusiais žmonėmis, tačiau paliko atvirą galimybę tą padaryti ateityje.

Dokumentų neturinčių migrantų suėmimų prie pietinės JAV sienos pastaraisiais metais tapo rekordiškai daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.