Mianmaro teismas vėl atidėjo nuosprendžio paskelbimą vienoje iš nuverstos lyderės bylų JT pasiuntinė Mianmarui reiškia susirūpinimą dėl intensyvėjančio smurto

Mianmaro chuntos teismas pirmadienį vėl atidėjo nuosprendžio paskelbimą nuverstos lyderės Aung San Suu Kyi byloje, kurioje ji kaltinama neteisėtai importavus ir laikius radijo stoteles, pranešė su teismo procesu susipažinęs šaltinis.

Aung San Suu Kyi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aung San Suu Kyi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-27 10:42, atnaujinta 2021-12-27 15:49

Nobelio premijos laureatė yra suimta nuo vasario 1 dienos, kai generolai įvykdė perversmą prieš jos vyriausybę ir nutraukė trumpą demokratinio valdymo laikotarpį šioje Pietryčių Azijos valstybėje.

Mianmare įsiplieskę protestai prieš pučą brutaliai malšinami: vietos stebėtojų duomenimis, žuvo jau daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių, o dar per 11 tūkst. buvo sulaikyti.

76 metų Aung San Suu Kyi ruošėsi išklausyti verdiktą dėl įtariamų, kad ji neteisėtai importavo ir laikė radijo stoteles. Dėl šios ir virtinės kitų chuntos teismo nagrinėjimų bylų ji gali likusi gyvenimą praleisti už grotų.

Tačiau teisėjas atidėjo nuosprendžio paskelbimą iki sausio 10 dienos, naujienų agentūrai AFP pranešė apie teismo procesą informuotas šaltinis, nepateikęs jokių detalių.

Anksčiau šį mėnesį Aung San Suu Kyi buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė už kurstymą protestuoti prieš kariuomenę ir suvaržymų dėl COVID-19 pažeidimų. Šį sprendimą pasmerkė didžioji dalis tarptautinės bendruomenės.

Vėliau chuntos vadas Minas Aungas Hlaingas iki dvejų metų sušvelnino bausmę ir nurodė, kad buvusi lyderė ją atliks namų arešto sąlygomis sostinėje Neipide.

Aung San Suu Kyi gali grėsti treji metai nelaisvės, jeigu ji bus pripažinta kalta radijo stotelių byloje. Ji buvo iškelta po reidų ankstyvomis ankstyvomis perversmo valandomis, kai kariai ir policija, kaip teigiama, rado vadovės namuose kontrabandinės įrangos.

Aun San Suu Kyi taip pat pareikšti keli kaltinimai korupcija, dėl kiekvieno kurių jai gresia 15 metų laisvės atėmimo. Be to, jai iškelta byla dėl tarnybinių paslapčių įstatymo pažeidimų.

Žurnalistams draudžiama dalyvauti specialiojo teismo posėdžiuose Neipide, o nuverstos lyderės advokatams neseniai buvo uždrausta bendrauti su žiniasklaida.

Naujoji JT pasiuntinė Mianmarui reiškia susirūpinimą dėl intensyvėjančio smurto

Naujoji Jungtinių Tautų specialioji pasiuntinė Mianmarui pirmadienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl šalyje intensyvėjančio smurto, ragindama kariuomenę ir jos oponentus susitarti dėl naujametinių paliaubų.

Specialioji pasiuntinė Noeleen Heyzer „yra labai susirūpinusi dėl toliau eskaluojamo smurto Kajų valstijoje ir kitose Mianmaro dalyse“, sakoma pirmajame jos pareiškime nuo paskyrimo spalio mėnesį.

Mianmarą apėmę protestai prieš vasarį įvykdytą perversmą brutaliai malšinami: vietos stebėtojų duomenimis, žuvo jau daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių, o dar per 11 tūkst. buvo sulaikyti.

Diplomatinės pastangos išspręsti krizę, kurioms vadovauja JT ir Pietryčių Azijos šalių asociacija (ASEAN), kol kas nedavė apčiuopiamo rezultato, kadangi generolai atsisako bendrauti su savo oponentais.

Spalį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas naująja specialiąja pasiuntine Mianmare paskyrė singapūriečių sociologę N. Heyzer, pakeitusią šveicarų diplomatę Christine Schraner Burgener.

Sekmadienį vienas JT pareigūnas pareiškė, kad „pasibaisėjo“ patikimais pranešimais, jog per išpuolį Kalėdų išvakarėse šalies rytuose žuvo mažiausiai 35 civiliai, o jų kūnai buvo sudeginti. Pareigūnas pareikalavo, kad vyriausybė pradėtų tyrimą.

Du pelno nesiekiančios organizacijos „Gelbėkit vaikus“ darbuotojai tebėra dingę po to, kai jų automobilis tapo viena iš kelių transporto priemonių, užpultų ir sudegintų per tą incidentą rytinėje Kajų valstijoje.

Labdaros organizacija pirmadienį pranešė tebetirianti ataką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?