Paskelbė Baltarusijos Konstitucijos pataisų projektą: gali lemti A. Lukašenkos paskutinę kadenciją

Baltarusijos Respublikos Konstitucijos pataisų ir papildymų projektas viešam aptarimui buvo paskelbtas Nacionalinio teisinio interneto portalo svetainėje, praneša šalies valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 2:42 PM, atnaujinta Dec 27, 2021, 5:15 PM

Kaip nurodo dienraštis „RIA Novosti“, naujosios pataisos uždraustų finansuoti rinkimus užsienio piliečiams ir organizacijoms.

Vienas ir tas pats asmuo galės būti Baltarusijos prezidentu ne ilgiau kaip 2 kadencijas, sakoma konstitucijos projekte. Jei konstitucija bus patvirtinta referendumu, tai reikštų Aliaksandro Lukašenkos prezidentavimo pabaigą.

Projekte taip pat nurodoma, kad Baltarusijos prezidentą iš pareigų gali nušalinti tik visos Baltarusijos liaudies asamblėja – sistemingai ar šiurkščiai pažeidus konstituciją arba padarius valstybės išdavystę ar kitą sunkų nusikaltimą.

Dabar prezidentas gali būti atleistas iš pareigų anksčiau laiko tik parlamento sprendimu, jei dėl sveikatos priežasčių jis turi nuolatinę negalią.

Baltarusijos prezidentas galės įvesti nepaprastąją padėtį bandant sukilti, kilus „masinėms ir kitokioms“ riaušėms, aiškinama konstitucijos projekte.

Dabar tai įmanoma stichinės nelaimės, katastrofos, taip pat riaušių su smurtu ar smurto grėsmės atveju, dėl kurių kyla pavojus žmonių gyvybei ir sveikatai, teritoriniam vientisumui ir valstybės egzistavimui.

Remiantis naujausiomis pataisomis galiojimų vykdymą nutraukęs Baltarusijos prezidentas negali atsakyti už pareigų metu atliktus veiksmus. Manoma, kad tokiu konstitucijoje įtvirtintu įstatymu dabartinis šalies autokratinis lyderis A. Lukašenka siekia apsisaugoti jei prarastų politinę galią.

Be to, įgaliojimų Baltarusijos prezidentas po kadencijos iki gyvos galvos galės tapti senatoriumi.

Visos Baltarusijos liaudies asamblėja į Baltarusijos konstitucijoje bus apibrežiama kaip aukščiausia demokratijai atstovaujanti institucija, nurodo „RIA Novosti“.

Visos Baltarusijos liaudies asamblėja iš įstatymų leidžiamosios, vykdomosios ir teisminės valdžios bei pilietinės visuomenės atstovų (ne daugiau kaip 1200 žmonių) renkama 5 metams, renkasi ne rečiau kaip kartą per metus.

Baltarusijos prezidentui mirus dėl pasikėsinimo nužudyti, teroristinio išpuolio, karinės agresijos ar kitų smurtinių veiksmų, įvedama nepaprastoji padėtis arba karo padėtis, o valstybės organai veikia vadovaudamiesi Baltarusijos Saugumo Tarybos sprendimais, sakoma konstitucijos projekte.

A. Lukašenka anksčiau sakė, kad naujos konstitucijos projektas bus parengtas per metus, o referendumas galėtų įvykti 2022-ųjų pradžioje.

Diktatoriaus režimas ėmėsi brutalių priemonių nuslopinti beprecedenčiam protestų judėjimui, kilusiam šalyje po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų, kuriuose A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Vakarai yra paskelbę Minskui virtinę sankcijų.

Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti teisėsaugininkų, keli protestuotojai žuvo. Visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Žmogaus teisių gynėjų teigimu, Baltarusijoje už grotų tebėra 953 politiniai kaliniai, įskaitant žinomiausius opozicijos aktyvistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.