Rusijoje Gulago istorikas nuteistas 15 metų kalėjimo

Rusijos teismas pirmadienį iki 15 metų padidino įkalinimo bausmę žymiam Gulago istorikui Jurijui Dmitrijevui, o jo šalininkai teigia, kad tai bausmė už jo darbą.

Gulago istorikas Jurijus Dmitrijevas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Gulago istorikas Jurijus Dmitrijevas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-27 12:06

Rėmėjai tikina, kad 65 metų vyras tapo taikiniu dėl jo pastangų atskleisti sovietmečio baisumus.

J. Dmitrijevas taip pat yra žymiausios šalies teisių gynimo organizacijos „Memorial“, kurią šią savaitę gali uždaryti teismai, vietinio skyriaus vadovas.

Pernai Šiaurės vakarų Rusijos teismas nuteisė J. Dmitrijevą kalėti 13 metų dėl prieštaringai vertinamo kaltinimo pedofilija. Gruodį prokurorai prašė bausmę pratęsti dvejiems metams.

Pirmadienį šiaurės vakarinio Petrozavodsko miesto teismas prokurorų prašymu istorikui prailgino bausmę.

„Penkiolika metų Jurijui Dmitrijevui“, – tviteryje paskelbė „Memorial“.

J. Dmitrijevas dešimtmečius dirbo ieškodamas ir atkasdamas masines Josifo Stalino valdymo metu nužudytų žmonių kapus ir pastatė jiems paminklą Karelijos regione.

Per pastaruosius kelerius metus jam teko dalyvauti daugybėje teismų dėl įvairių kaltinimų, tarp jų – ir dėl seksualinio savo įdukros išnaudojimo. Jis savo kaltės nepripažino.

Iš pradžių jis buvo suimtas 2016 metais ir apkaltintas vaikų pornografija dėl kelių savo nuogos įdukros nuotraukų, kurias, pasak jo, padarė norėdamas stebėti jos augimą. 2018 metais teismas jį išteisino.

Vėliau įvyko stulbinamas posūkis – teismo nuosprendį pripažinti nekaltu panaikino aukštesnės instancijos teismas, o J. Dmitrijevas buvo grąžintas į teismą pagal naują kaltinimą dėl priverstinių seksualinių veiksmų vaiko atžvilgiu.

2020-ųjų liepą jis buvo nuteistas 3,5 metų kalėjimo ir didžiąją dalį bausmės jis jau buvo praleidęs kardomajame kalinime.

Prokurorai nuosprendį apskundė, prašydami skirti griežtesnę bausmę.

Dėl to Karelijos aukščiausiasis teismas 2020 metų rugsėjį paskelbė naują nuosprendį, kuriuo jis 13 metų buvo išsiųstas į griežto saugumo pataisos darbų koloniją.

„Memorial“ paskelbė J. Dmitrijevą politiniu kaliniu ir teigia, kad tikroji jo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn priežastis greičiausiai yra „jo veikla saugant politinių represijų atminimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu