Vienoje atnaujinant derybas, Iranas reikalauja leidimo eksportuoti naftą

Teheranas pirmadienį pareikalavo JAV ir jų sąjungininkių pažado leisti jam eksportuoti neperdirbtą naftą, Vienoje rengiantis atnaujinti derybas dėl daugiašalio susitarimo su Iranu gelbėjimo.

Jungtinė komisija turi aptarti būdus atkurti žlungantį Bendrąjį visapusišką veiksmų planą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinė komisija turi aptarti būdus atkurti žlungantį Bendrąjį visapusišką veiksmų planą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 8:36 AM, atnaujinta Dec 27, 2021, 2:09 PM

Iraniečių užsienio reikalų ministro Hosseino Amirabdollahiano pareiškimas rodo, kad Iranas stumia savo poziciją prieš naują derybų ratą dėl žlungančio istorinio 2015 metų susitarimo, vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), gaivinimo. Anksčiau šį mėnesį po ankstesnio derybų rato, kai tvyrojo įtampa dėl naujų Teherano reikalavimų, buvo paskelbta pertrauka.

Teherane kalbėdamasis su reporteriais H. Amirabdollahianas sakė, jog Iranas nori, kad per būsimą derybų ratą didžiausias dėmesys tektų tam, kaip pasiekti „tašką, kai Irano nafta bus lengvai ir be jokių kliūčių pardavinėjama, o pinigai už ją ateis į Irano banko sąskaitas“.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai, įskaitant jos ekonomikai itin svarbų naftos sektorių.

Irano naftos eksportas smuko, tarptautinės naftos kompanijos atsisakė sutarčių su Teheranu ir šalies ekonomika susilpnėjo.

Susitarimo šalių atstovams rengiantis vėl susitikti Vienoje, H. Amirabdollahianas sakė, kad Iranas nori „naudotis visomis ekonominėmis lengvatomis pagal šį branduolinį susitarimą“.

„Garantija ir [sankcijų panaikinimo] patvirtinimas yra tarp svarbiausių mums temų“, – sakė jis.

Naujoji konservatyvi Irano prezidento Ebrahimo Raisi administracija ne kartą reikalavo panaikinti visas ekonomines sankcijas ir sakė, kad tik tada Iranas sustabdys savo pažangą branduolinėje srityje.

Reaguodamas į JAV pasitraukimą iš JCPOA Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal šį susitarimą ir dabar sodrina uraną iki 60 procentų. Toks sodrinimo laipsnis reiškia, kad Iranui lieka tik mažas, techninis žingsnis iki branduoliniams ginklams tinkamo urano. Be to, Iranas šiuo metu naudoja dar modernesnes centrifugas, taip pat draudžiamas pagal JCPOA.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra taiki. Tačiau reikšmingi Teherano žingsniai branduolinėje srityje privertė sunerimti jo varžovus regione ir pasaulio galybes. Diplomatai įspėja, kad lieka mažai laiko susitarimui išgelbėti, Iranui tvirtai laikantis pozicijos akcentuoti JAV sankcijų panaikinimą.

Derybose dalyvauja visos JCPOA šalys: Iranas, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija. Iranas atsisako tiesiogiai kalbėtis su JAV pasiuntiniu ir jis bendrauja per kitų susitarimo šalių atstovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.