Galimybių pasas – po oda: siūlo žiūrėti kaip į paprastą asmens tapatybės kortelę

Košmaras ar paprastas patogumas? Švedijos įmonė pasiūlė po oda implantuoti mikroschemas, kurias galima pritaikyti kaip COVID-19 galimybių pasą, o tūkstančiai naujovių mėgėjų šalyje tuo jau naudojasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Švedijos bendrovė siūlo galimybių pasą pasidėti saugiai - po oda.
Švedijos bendrovė siūlo galimybių pasą pasidėti saugiai - po oda.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 7:05 PM

„Mano pasitikėjimui savimi labai svarbu, kad turiu lustą ir visi mano asmeniniai duomenys visada yra su manimi. Tiesą sakant, manau, kad net didesnė situacijos kontrolė yra mano pusėje“, – sakė Stokholmo gyventoja Amanda Back. Jai implantuotas poodinis lustas, kurį sukūrė bendrovė „DSruptive Subdermals“.

Nors tai dar nėra masiškai paplitęs prietaisas, pastaraisiais metais keli tūkstančiai švedų jau pasirinko po oda įsidėti elektroninį implantą.

Todėl jiems nebereikia raktų pakabučių, vizitinių kortelių, viešojo transporto bilietų, o pandemijos laikotarpiu – ir galimybių paso.

Švedija yra vadinamųjų biohakerių, įsitikinusių, kad žmonės ateityje vis labiau susisies su technologijomis, tvirtovė.

„Į mano ranką implantuotas lustas, ir aš jį taip užprogramavau, kad jame būtų mano galimybių pasas, nes man reikia, jog jis visada būtų pasiekiamas.

Kai noriu nuskaityti savo lustą, tiesiog perbraukiu telefonu per jį, tada atrakinu ir jis atsidaro“, – sakė Hannesas Sjobladas, „DSruptive Subdermals“ generalinis direktorius, kai jo telefone pasirodė PDF failas su vakcinos sertifikatu.

„Lusto implantas kainuoja šimtą eurų.

Panašiam identifikavimui galite naudoti, tarkim, ir išmanųjį laikrodį, bet jis atsieis gal dvigubai brangiau.

Be to, lusto implantą galite naudoti dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt metų, o laikrodį nešiosite trejus ar ketverius metus“, – pridūrė jis.

H.Sjobladui galimybių pasas yra tik vienas galimo pritaikymo pavyzdys, jis bus „2021–2022 metų žiemos aktualija“.

Švedų verslininkas pridūrė: „Esu labai suinteresuotas privatumu.“

Kol kas daugelis žmonių laiko lustų implantus bauginančia stebėjimo technologija. Bet H.Sjobladas teigė, kad į juos reikėtų žiūrėti kaip į paprastą asmens tapatybės kortelę.

„Jie neturi baterijos, negali patys perduoti signalo, todėl iš esmės yra „miegantys“, niekada negali išduoti jūsų buvimo vietos, yra aktyvuojami tik palietus juos išmaniuoju telefonu“, – sakė verslininkas.

Visi lustai implantuojami tik to pageidaujantiems.

„Jeigu kas nors padarytų juos privalomus kaliniams ar senjorams senelių namuose, mane pirmą sutiktumėte ant protestuotojų barikadų, – tvirtino H.Sjobladas. – Niekas negali nieko priversti įsidėti lusto.“

Parengta pagal AFP ir ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.