JAV Valstybės departamentas pasmerkė Rusijos teismo nurodymą uždaryti „Memorial“

Jungtinės Valstijos smerkia Rusijos Aukščiausiojo Teismo nurodymą uždaryti autoritetingą žmogaus teisių organizaciją „Memorial“ ir ragina Maskvą liautis persekioti nepriklausomus teisių gynėjus, antradienį pranešė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 8:13 AM, atnaujinta Dec 29, 2021, 5:53 PM

„Jungtinės Valstijos smerkia Rusijos Aukščiausiojo Teismo sprendimą uždaryti „Memorial International“ – vieną seniausių ir gerbiamiausių Rusijos istorijos ir teisių gynimo organizacijų“, – per telefonu surengtą spaudos konferenciją sakė N. Price'as.

Pasak jo, „Memorial“ likvidavimas atspindi „sparčiai mažėjančios erdvės nepriklausomai pilietinei visuomenei, žiniasklaidai ir prodemokratiniams aktyvistams Rusijoje laikotarpį“.

„Toliau su nerimu stebime Rusijos tęsiamas pastangas uždaryti „Memorial“ padalinį – žmogaus teisių centrą „Memorial“, – pridūrė departamento atstovas. – Kviečiame Rusiją liautis persekiojus nepriklausomus žmogaus teisių gynėjus.“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį atskiru pranešimu pasmerkė sprendimą uždaryti „Memorial International“ ir šį teismo sprendimą vadino „akibrokštu“ žmogaus teisėms.

„Tarptautinio „Memorial“ ir žmogaus teisių centro „Memorial“ persekiojimas yra akibrokštas jų kilnioms misijoms ir žmogaus teisių siekiams visur“, – rašo A. Blinkenas.

Rusijos teismo sprendimą anksčiau antradienį taip pat pasmerkė Berlynas, Paryžius ir Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Peičinovič-Burič.

Lapkritį paaiškėjo, kad Rusijos prokurorai siekia dviejų „Memorial“ struktūrų likvidavimo. Vieną ieškinį – dėl švietėjiškos draugijos „Memorial“ likvidavimo – Generalinė prokuratūra pateikė Aukščiausiajam Teismui. Antrą pareiškimą – dėl teisių gynimo centro „Memorial“ likvidavimo – Maskvos prokuratūra pateikė Maskvos miesto teismui.

Generalinės prokuratūros ieškinyje nurodoma, kad „Memorial“ ne kartą šiurkščiai pažeidė Rusijos įstatymus. Prokuratūros teigimu, „Memorial“ slepia, kad „vykdo užsienio agento funkcijas“, ir dėl to nuo 2019 metų ne kartą buvo patraukta administracinėn atsakomybėn.

Be to, Generalinė prokuratūra tvirtina nustačiusi, kad finansavimą iš užsienio gaunanti „Memorial“ vykdo politinę veiklą siekdama paveikti valstybės sprendimus ir formuoti visuomenės nuomonę.

„Memorial“ Generalinės prokuratūros pretenzijų nepripažįsta ir tvirtina, kad teisinio pagrindo jos likvidacijai nėra.

„Memorial“ pabrėžia, kad draugija ir teisių gynimo centras jau sumokėjo per 6 mln. rublių (72 tūkst. eurų) baudų už įstatymų dėl „užsienio agentų“ veiklos pažeidimus.

Teisingumo ministerijos ir žiniasklaidos priežiūros tarnybos „Roskomnadzor“ atstovai parėmė Generalinės prokuratūros poziciją.

Ieškiniai dėl „Memorial“ struktūrų likvidavimo sulaukė didelio atgarsio visuomenėje.

Nobelio taikos premijų laureatai buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas ir „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas anksčiau ragino prokurorus „atsiimti prašymą iš teismo ir išspręsti pretenzijų klausimą neteisminiu keliu“.

Aukščiausiojo Teismo posėdžiuose dėl minimo ieškinio lankėsi diplomatai iš daugiau kaip 20 valstybių, įskaitant JAV, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją, prie Teismo rūmų palaikyti „Memorial“ rinkdavosi daug šalininkų.

EŽTT paragino Rusiją atšaukti savo sprendimą uždaryti žmogaus teisių organizaciją „Memorial“

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) trečiadienį paragino Rusiją atšaukti savo sprendimą uždaryti didžiausią šalies žmogaus teisių organizaciją „Memorial“.

Strasbūre įsikūręs EŽTT teigė gavęs „Memorial“ prašymą paspartinti procedūrą, nukreiptą prieš organizacijos uždarymą, ir paprašė Maskvos atšaukti savo sprendimą, kol išnagrinės „Memorial“ atvejį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.