Maskvos teismas nurodė likviduoti žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padalinį

Maskvos teismas trečiadienį nurodė uždaryti žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padalinį, kovojantį su dabartiniais teisių pažeidimais Rusijoje.

Maskvos teismas nurodė likviduoti žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padalinį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos teismas nurodė likviduoti žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padalinį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 11:56 AM, atnaujinta Dec 29, 2021, 4:00 PM

Diena anksčiau Rusijos Aukščiausiasis Teismas uždraudė pagrindinę grupės struktūrą „Memorial International“, fiksuojančią Stalino laikų nusikaltimus. Šis sprendimas sukėlė priešišką tarptautinę reakciją, jį pasmerkė JAV ir Europos Sąjunga.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas, kuris Rusijoje yra galutinis ir neskundžiamas, buvo kol kas smarkiausias smūgis organizacijai, įkurtai 1989 metais sovietų disidentų, įskaitant Nobelio taikos premijos laureatą Andrejų Sacharovą.

Maskvos miesto teismo teisėjas Michailas Kazakovas trečiadienį nurodė likviduoti žmogaus teisių centrą „Memorial“, patenkindamas prokurorų prašymus.

„Teismas nusprendė: patenkinti Maskvos prokuroro prašymą likviduoti teisių gynimo centrą „Memorial“, – paskelbė jis.

Prie teismo rūmų susirinkę dešimtys „Memorial“ šalininkų paskelbus šią nutartį pradėjo skanduoti „Gėda!“

Kaltintojai aiškino, kad „Memorial“ nevykdo įpareigojimų, numatytų pagal grupei anksčiau suteiktą „užsienio agento“ statusą, nes ne visos jos publikacijos žymimos atitinkama etikete, kaip numato įstatymai. Be to, organizacija buvo apkaltinta terorizmo ir ekstremizmo teisinimu.

Politikos apžvalgininkai sako, kad Rusijos valdžia kaltinimus ekstremizmu ir terorizmu naudoja prezidento Vladimiro Putino kritikams nubausti.

„Memorial“ yra griežtos struktūros neturinti organizacija, sudaryta iš virtinės regionuose registruotų grupių. Ji fiksuoja Stalino laikų nusikaltimus ir remia dabartinių politinių kalinių bei kitų visuomenės paribyje atsidūrusių grupių teises.

Antradienį Aukščiausiojo Teismo uždrausta „Memorial International“ tvarko šio tinklo gausius archyvus Maskvoje ir koordinuoja grupės veiklą.

Prasidedant trečiadienio teismo posėdžiui, Maskvos prokuratūra kaltino „Memorial“ „aktyviai“ remiant ekstremistines ir užsienio agentais laikomas organizacijas.

Prokuroras pareiškė, kad būtent „Memorial“ pažeidinėja teises ir laisves.

Trečiadienio teismo posėdyje dalyvavo aštuonių užsienio valstybių – Ispanijos, Estijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos, Danijos, JAV ir Vokietijos – diplomatai, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Maskvos miesto teismo atstovas Dmitrijus Ovešnikovas.

Pasak jo, diplomatai stebėjo teismo posėdžio transliaciją.

Abiem teismo procesais prieš „Memorial“ Rusijoje užbaigiami metai, prasidėję V. Putino garsiausio kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu. Opozicijos aktyvistų nuomone, šie procesai galutinai laidoja prieš 30 metų prasidėjusios posovietinės demokratizacijos procesą.

Prieš trečiadienio nutartį teisių gynimo centro „Memorial“ vadovas Aleksandras Čerkasovas sakė, jog centro uždarymas reikštų, kad politinės represijos Rusijoje yra gyvenimo faktas.

„Pastaruosius tris dešimtmečius visa savo veikla siekėme apsaugoti Rusijos piliečius ir Rusijos valstybės interesus“, – teisme pareiškė jis.

„Jei dėl to būsime uždaryti, tai patvirtins, kad piliečių persekiojimas dėl politinių priežasčių yra vienas iš sisteminių mūsų gyvenimo veiksnių“, – pabrėžė A. Čerkasovas.

„Baisus veidrodis“

Antradienį prokurorai taip pat tvirtino, kad „Memorial“ „kuria melagingą SSRS, kaip teroristinės valstybės, įvaizdį“ ir iškraipo „istorinę atmintį“ apie Antrąjį pasaulinį karą.

„Tai, kad Kremlius dabar imasi veiksmų uždaryti „Memorial“, yra absoliučiai piktinantis dalykas“, – antradienį sakė tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktorius Kennethas Rothas.

„Tai byloja, kad Rusijos vyriausybė... nebenori toleruoti sąžiningos ir objektyvios jos elgesio apskaitos, pateikiamos „Memorial“, – sakė jis. – Jei į šį veidrodį per daug baisu žiūrėti, atsakymas būtų keisti elgesį, o ne daužyti veidrodį.“

„Memorial International“ pažadėjo surasianti „teisinių būdų“ savo darbui tęsti ir nurodė: „Memorial“ nėra organizacija, tai net ne socialinis judėjimas. „Memorial“ yra Rusijos piliečių poreikis žinoti tiesą apie jos tragišką praeitį, apie daugelio milijonų žmonių likimą.“

Teisių centras „Memorial“ gina politinių kalinių, migrantų ir kitų grupių teises, viešina pažeidimus, ypač neramiame Šiaurės Kaukazo regione, apimančiame Čečėniją.

Centras taip pat yra sudaręs politinių kalinių sąrašą. Jame yra A. Navalnas ir Rusijoje uždraustų mažumų, įskaitant Jehovos liudytojus, narių.

Tačiau V. Putinas kaltino šią grupę ginant „teroristines ir ekstremistines organizacijas“.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas uždrausti „Memorial International“ sukėlė priešišką tarptautinę reakciją.

„Rusijos žmonės – ir milijonų, nukentėjusių nuo sovietinių laikų represijų, atminimas – verti daugiau“, – sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Kritiškas žvilgsnis į savo praeitį yra būtinas visuomenių sveikai plėtrai ir pažangai.“

„Net pagal 2021-ųjų standartus „Memorial“ uždarymas yra nepaprastas įvykis. Siaubingas įvykis“, – redaktoriaus skiltyje rašė nepriklausoma naujienų svetainė „Meduza“.

Londonas: Rusijos „Memorial“ likvidavimas – „bauginantis smūgis“

Jungtinė Karalystė trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos teismų sprendimų uždaryti garsią teisių gynimo grupę „Memorial“, kaltindama Maskvą saviraiškos laisvės slopinimu.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss socialiniame tinkle „Twitter“ parašė esanti „labai susirūpinusi“ šią savaitę priimtais sprendimais uždrausti grupę, sakydama, kad ji „nenuilstamai dirbo dešimtmečius“, siekdama užtikrinti, kad sovietmečio piktnaudžiavimai niekada nebūtų pamiršti, o „jos uždarymas yra dar vienas bauginantis smūgis saviraiškos laisvei Rusijoje“.

Trečiadienį Maskvos miesto teismo teisėjas Michailas Kazakovas prokurorų prašymu nurodė likviduoti „Memorial“ žmogaus teisių centrą, kovojantį su šiomis dienomis Rusijoje daromais teisių pažeidimais.

Prokurorai apkaltino centrą nežymint savo publikacijų „užsienio agento“ etikete, kuri yra privaloma iš užsienio finansuojamoms organizacijoms.

Antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė likviduoti „Memorial International“ – pagrindinę organizacijos struktūrą, dokumentuojančią sovietų diktatoriaus Josifo Stalino laikais vykdytus valymus, o savo plačius archyvus saugojančią Maskvoje.

Abiem teismo procesais prieš „Memorial“ Rusijoje užbaigiami metai, prasidėję Vladimiro Putino garsiausio kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu. Opozicijos aktyvistų nuomone, šie procesai galutinai laidoja prieš 30 metų prasidėjusios posovietinės demokratizacijos procesą.

„Memorial International“ pažadėjo surasianti „teisinių būdų“ savo darbui tęsti ir nurodė: „Memorial“ nėra organizacija, tai net ne socialinis judėjimas. „Memorial“ yra Rusijos piliečių poreikis žinoti tiesą apie jos tragišką praeitį, apie daugelio milijonų žmonių likimą.“

JT: „Memorial“ uždarymas „susilpnino“ Rusijos žmogaus teisių gynimo bendruomenę

Jungtinės Tautos (JT) trečiadienį pareiškė, kad labai apgailestauja dėl Rusijos Aukščiausiojo Teismo sprendimo uždaryti didžiausią šalies žmogaus teisių organizaciją „Memorial“, ir nurodė, kad tai tik dar labiau susilpnino Rusijos „jau ir taip nykstančią žmogaus teisių gynimo bendruomenę“.

„Labai apgailestaujame dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo uždaryti „Memorial International“ ir Maskvos teismo nuosprendžio likviduoti jos antrinę organizaciją – „Memorial“ žmogaus teisių centrą. Šie veiksmai užbaigė Rusijos dviejų gerbiamiausių žmogaus teisių grupių veiklą ir dar labiau susilpnino šalies jau ir taip nykstančią žmogaus teisių gynimo bendruomenę“, – naujienų agentūrai AFP sakė JT Žmogaus teisių tarybos atstovė.

Teisėjas Michailas Kazachovas trečiadienį įsiklausė į prokurorų prašymus ir nurodė likviduoti „Memorial“ žmogaus teisių centrą, kuris agitavo prieš šiuolaikinius žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje. Prokurorai apkaltino centrą, kad šis nežymėjo savo publikacijų „užsienio agento“ etikete, kuri rodo, jog tam tikra organizacija gauna finansavimą iš užsienio.

Tuo metu antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė uždaryti centrinę grupės struktūrą „Memorial International“, kuri rašė Stalino laikų valymų kroniką ir tvarkė didelius šios grupės archyvus.

„Laisva, įvairialypė ir aktyvi pilietinė bendruomenė yra svarbi bet kuriai visuomenei, tad teisėti pilietinės bendruomenės balsai neturėtų būti pažaboti, be kita ko, naudojant „užsienio agento“ sąvoką, – teigė JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet biuro atstovė. – Raginame Rusijos valdžios institucijas saugoti ir palaikyti žmones ir organizacijas, siekiančias geresnės žmogaus teisių padėties visoje Rusijos Federacijoje.“

Šios bylos užbaigė metus, prasidėjusius žinomiausio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.