Estija planuoja perduoti Ukrainai prieštankinių raketų ir haubicų

Estija planuoja perduoti Ukrainai prieštankinių raketų „Javelin“ ir 122 mm kalibro haubicų, ketvirtadienį pranešė estų Gynybos ministerija.

Javelin raketos.<br>R.Vitkaus nuotr.
Javelin raketos.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 8:10 PM

„Remiame Ukrainos pionierių, specialiųjų pajėgų, karo medikų ir artileristų mokymus ir nuo 2014 metų keičiamės informacija. Dabar, kai prie Ukrainos sienų vėl telkiamos Rusijos karinės pajėgos, Estija planuoja gerokai padidinti savo paramą“, – naujienų portalui ERR sakė ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vadovas Peeteris Kuimetas.

„Gynybos ministerija priėmė principinį sprendimą paremti Ukrainą ginkluote ir šaudmenimis“, – pabrėžė jis.

Pasak P. Kuimeto, prieš priimant galutinį sprendimą būtina gauti „Javelin“ gaminančių JAV, taip pat buvusių haubicų savininkų Suomijoje ir Vokietijoje sutikimą.

Estija kadaise iš Amerikos įsigijo ir gavo „Javelin“ raketų kaip paramą. Vienos tokios sistemos kaina svyruoja nuo 75 tūkst. iki 130 tūkst. eurų, priklausomai nuo jos tipo ir pirkimo sutarties sąlygų. Talinas planuoja perduoti Ukrainai keliasdešimt tokių raketų.

2009 metais Estija iš Suomijos įsigijo 42 haubicas ir jų šaudmenų už 31 mln. kronų (3 mln. eurų). Kiek šios ginkluotės vienetų ketinama perduoti Kijevui, neskelbiama. Pati Ukraina turi apie 150 tokių pabūklų.

Be ginklų ir šaudmenų siuntimo, Estija planuoja padidinti vadinamąją „minkštąją pagalbą“ – be kita ko, ruošiasi išsiųsti mobilų lauko ligoninės kompleksą ir apmokyti jame dirbti ukrainiečių karo medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.