Europos Parlamento vadovas smerkia „Memorial“ likvidavimą

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli sukritikavo Rusijos sprendimą likviduoti tarptautinę švietėjišką draugiją „Memorial“.

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 8:14 AM

„Smerkiu Rusijos Aukščiausiojo Teismo sprendimą likviduoti teisių gynimo ne pelno organizaciją „Memorial“, kurią įsteigė Andrejus Sacharovas ir kuriai Europos Parlamentas 2009 metais skyrė Sacharovo premiją“, – parašė D. Sassoli socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šis žingsnis nesustabdys kovotojų už demokratiją ir laisvę. Mes juos palaikysime“, – pridūrė Europos Parlamento vadovas.

Antradienį Rusijos Aukščiausiasis Teismas nutarė, kad autoritetingiausia žmogaus teisių organizacija šalyje laikoma grupė „Memorial“ turi būti uždaryta.

Teismas patenkino Generalinės prokuratūros prašymą likviduoti pagrindinę grupės struktūrą – tarptautinę švietėjišką draugiją „Memorial“, fiksuojančią Stalino laikų nusikaltimus.

Trečiadienį Maskvos teismas taip pat patenkino Generalinės prokuratūros prašymą uždaryti kitą grupės padalinį – teisių gynimo centrą „Memorial“, kovojantį su dabartiniais teisių pažeidimais Rusijoje.

Kaltintojai aiškino, kad „Memorial“ nevykdo įpareigojimų, numatytų pagal grupei anksčiau suteiktą „užsienio agento“ statusą, nes ne visos jos publikacijos žymimos atitinkama žyma, kaip numato įstatymai. Be to, organizacija buvo apkaltinta terorizmo ir ekstremizmo teisinimu.

„Memorial“ yra griežtos struktūros neturinti organizacija, sudaryta iš virtinės regionuose registruotų grupių. Ji fiksuoja Stalino laikų nusikaltimus ir remia dabartinių politinių kalinių bei kitų visuomenės paribyje atsidūrusių grupių teises.

Sprendimas likviduoti „Memorial“ sukėlė priešišką tarptautinę reakciją, jį pasmerkė JAV ir Europos Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.