JAV: prodemokratiško leidinio uždarymas kenkia Honkongo reputacijai

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį pasmerkė naujausią prodemokratinio leidinio uždarymą Honkonge ir sakė, kad tai kenkia Kinijos valdomo finansų centro reputacijai.

JAV: prodemokratiško leidinio uždarymas kenkia Honkongo reputacijai.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV: prodemokratiško leidinio uždarymas kenkia Honkongo reputacijai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 8:07 AM

„Tildydamos nepriklausomą žiniasklaidą, KLR ir vietos valdžios institucijos kenkia Honkongo patikimumui ir gyvybingumui“, – sakė jis, pavartodamas Kinijos Liaudies Respublikos santrumpą.

„Pasitikinti vyriausybė, kuri nebijo tiesos, priima laisvą spaudą“, – pridūrė A. Blinkenas.

Išvakarėse išplatintame pareiškime Honkongo interneto naujienų svetainė „Stand News“ pranešė, kad nutrauks veiklą.

Ši žinia paskelbta vietos policijai surengus reidą „Stand News“ redakcijoje, konfiskavus telefonų, kompiuterių ir dokumentų bei išsivedus leidinio vyriausiąjį redaktorių.

„Žurnalistika nėra maištas“, – sakė A. Blinkenas, „Stand News“ paskelbus, kad nedelsdama nutraukia darbą.

„Raginame KLR ir Honkongo valdžios institucijas nebesitaikyti į Honkongo laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą ir nedelsiant paleisti tuos žurnalistus ir žiniasklaidos priemonių vadovus, kurie buvo neteisingai sulaikyti ir apkaltinti“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly taip pat pasmerkė žurnalistų, tarp jų Honkonge gimusios, bet Kanadoje užaugusios Denise Ho, areštus tame pusiau autonominiame mieste.

„Esame labai susirūpinę dėl dabartinių ir buvusių „Stand News“ valdybos narių ir darbuotojų, įskaitant Kanados pilietę ir aktyvistę Denise Ho, areštų Honkonge“, – sakė M. Joly.

Jungtinės Valstijos jau įvedė sankcijų Honkongo lyderiams ir apribojo Honkongo turėtą privilegijuotą statusą motyvuodamos tuo, kad Pekinas neištesėjo savo pažado gerbti autonomiją, suteiktą buvusiai Didžiosios Britanijos kolonijai grąžinant ją Kinijai 1997 metais.

Po didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų, krėtusių Honkongą prieš dvejus metus, vietos žiniasklaidos laisvė buvo smarkiai suvaržyta. Pekinas miestui primetė itin griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, kuris vis dažniau pasitelkiamas prieš valdžią kritikuojančią žiniasklaidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.