Jungtinės Karalystės slaugytojai – pervargę, skundžiasi per dideliu spaudimu ir mažu atlygiu

Pandemijos fiziškai ir morališkai išsekinti slaugytojai nuolat dirba 12 valandų pamainomis, kad išlaikytų Jungtinės Karalystės nacionalinės sveikatos tarnybą (NHS) sklandžiai veikiančią, rodo naujos apklausos duomenys.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 10:27 AM

Apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 9 tūkst. JK Karališkojo slaugos koledžo (RCN) slaugytojų, atskleidė, kad daug jų galvoja mesti darbą ir yra nepatenkinti slaugos kokybe, kurią jie gali suteikti dėl darbuotojų trūkumo.

Ataskaitos pratarmėje RCN direktorė Pat Cullen sakė: „Slauga nėra žygdarbis, pasiaukojimas ar pašaukimas“.

„Slauga yra saugos požiūriu svarbi profesija, būtina visuomenei, ir jos atstovai labai rimtai žiūri į savo pareigas. Šioje ataskaitoje pateikti įrodymai liudija, kad daugelis mūsų narių dabar mano, kad jiems daromas spaudimas yra nepakeliamas“.

Apklausa, kuri buvo atlikta spalį prieš kylant COVID-19 omikron atmainai, parodė, kad trys iš keturių (74 proc.) slaugytojų pranešė, kad nuolat dirba ilgiau nei trunka jų pamaina, dažniausiai už tai nesumokama, o 17 proc. taip dirba kiekvieną pamainą.

Daugelis teigė, kad įprastai dirba 12 valandų pamainomis, o trečdalis negalėjo pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, nors suvokia, kad tai kenkia jų sveikatai ir gerovei.

Tik du trečdaliai (63 proc.) respondentų teigė, kad per praėjusius metus galėjo išnaudoti visas jiems priklausančias atostogas.

Tuo tarpu susidūrę su darbuotojų stygiumi ir dideliu darbo krūviu 68 proc. jų nurodė, kad jaučia per didelį spaudimą darbe, o 62 proc. yra per daug užsiėmę, kad galėtų suteikti tokį priežiūros lygį, koks jiems atrodo reikalingas.

Kiek daugiau nei trys ketvirtadaliai (77 proc.) apklaustųjų teigė, kad bent kartą per pastaruosius 12 mėnesių dirbo tada, kai turėjo pasiimti nedarbingumo lapelį.

Iš tų, kurie dirbo blogai besijausdami, 67 proc. sakė, kad blogai jaučiasi dėl streso, o 38 proc. – dėl psichikos sveikatos problemų.

Kalbant apie ateitį, apklausa parodė, kad 57 proc. slaugytojų svarsto arba jau rengiasi palikti dabartines pareigas, įskaitant planus išeiti į pensiją.

Pagrindinės priežastys, kodėl darbuotojai nori išeiti iš darbo, pasak apklausos, yra tas, kad jie jaučiasi neįvertinti ir patiriantys per didelį spaudimą.

Maždaug šeši iš 10 (63 proc.) visų darbuotojų teigė, kad jų darbo užmokesčio rėžiai neatitinka jų atliekamo darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.