Liverpulyje taksi susisprogdinęs vyras ketino nužudyti kitus

Liverpulyje šalia ligoninės praėjusį mėnesį žuvęs taksi vairuotojas susisprogdino detonavęs bombą, kurią pasigamino, ketindamas nužudyti kitų žmonių, ketvirtadienį nutarė tyrimą atlikęs koroneris.

 Terorizmas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Terorizmas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 7:24 PM

Nustatyta, kad 32 metų Emadas al Swealmeenas žuvo, kai lapkričio 14 dieną prie Liverpulio moterų ligoninės šiaurės vakarų Anglijoje sprogo ir užsidegė taksi automobilis, kuriuo jis važiavo kaip keleivis.

Irake gimęs E. Swealmeenas savadarbį sprogstamąjį įtaisą pasigamino dėl „žudikiškų motyvų“, Liverpulio ir Viralo koronerio rūmuose sakė vyresnysis koroneris Andre Rebello.

Vairuotojui pavyko pabėgti iš automobilio; jis liko gyvas po sprogimo, kurį policija paskelbė teroristiniu incidentu.

Tai buvo antrasis išpuolis Didžiojoje Britanijoje per 30 dienų laikotarpį. Anksčiau, spalio viduryje, per susitikimą su rinkėjais buvo peiliu subadytas vienas parlamento narys. Po tų įvykių vyriausybė nusprendė pakelti terorizmo grėsmės lygį iki „rimto“.

E. al Swealmeenas įsigijo 2 tūkst. metalinių šratų, kuriuos sudėjo į bombą, taip pat išsinuomojo butą ir naudojosi juo kaip „bombų gamykla“, nurodoma tyrime.

Koroneris priėjo išvadą, jog „pakanka įrodymų... kad šis įtaisas galėjo būti pagamintas tik turint žudikiškų motyvų; laimei, buvo tik viena auka“.

Su terorizmu kovojanti policija anksčiau nurodė, kad E. al Swealmeenas išpuoliui ruošėsi mažiausiai septynis mėnesius, pasitelkdamas „daugybę slapyvardžių“, kad įsigytų bombai reikalingų medžiagų.

Pasak koronerio, lieka neaišku, ar E. al Swealmeenas tyčia detonavo įtaisą šalia ligoninės, likus kelioms minutėms iki Atminimo sekmadienio renginių pradžios.

Sprogimas išmušė priekinį automobilio stiklą ir apgadino ligoninės langus.

E. al Swealmeenas anksčiau buvo teistas. Teisėtai atvykęs turėdamas Jordanijos pasą jis pasiprašė prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje, apsimetęs pabėgėliu iš Sirijos.

Jo prašymas suteikti prieglobstį buvo atmestas. Vienas policijos kovos su terorizmu padalinio pareigūnas atliekant tyrimą pareiškė, jog E. al Swealmeenas galėjo neseniai atsiversti į krikščionybę, kad įgytų tvirtesnį pagrindą būti paliktas Jungtinė Karalystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.