Po reido Honkongo „Stand News“ redakcijoje du žurnalistai apkaltinti dėl maišto

Po reido prieš Honkongo prodemokratinę interneto naujienų svetainę „Stand News“ du žurnalistai buvo apkaltinti „sąmokslu skelbti maištingą publikaciją“, ketvirtadienį pranešė policija.

Honkongo policija surengė reidą vietos leidinio redakcijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongo policija surengė reidą vietos leidinio redakcijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Po reido Honkongo „Stand News“ redakcijoje du žurnalistai apkaltinti dėl maišto.<br>AP/Scanpix nuotr.
Po reido Honkongo „Stand News“ redakcijoje du žurnalistai apkaltinti dėl maišto.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 9:33 AM

„Policijos Nacionalinio saugumo departamentas... oficialiai pateikė kaltinimus dviem vyrams, atitinkamai 34 ir 52 metų amžiaus, ir internetinės žiniasklaidos bendrovei; kiekvienam po vieną kaltinimą dėl sąmokslo skelbti maištingą publikaciją“, – sakoma policijos pranešime.

Išvakarėse išplatintame pareiškime „Stand News“ pranešė, kad nutrauks veiklą. Ši žinia paskelbta vietos policijai surengus reidą „Stand News“ redakcijoje, konfiskavus telefonų, kompiuterių ir dokumentų bei išsivedus leidinio vyriausiąjį redaktorių.

Po didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų, krėtusių Honkongą prieš dvejus metus, vietos žiniasklaidos laisvė buvo smarkiai suvaržyta. Pekinas miestui primetė itin griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, kuris vis dažniau pasitelkiamas prieš valdžią kritikuojančią žiniasklaidą.

Pasak vietos žiniasklaidos, kaltinimai pareikšti buvusiam ir esamam „Stand News“ vyriausiesiems redaktoriams – Chung Pui-kuenui ir Patrickui Lamui.

Jiedu buvo sulaikyti trečiadienio rytą drauge su dar penkiais asmenimis.

Žinią apie „Stand News“ veiklos nutraukimą pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

„Žurnalistika nėra maištas“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Tildydamos nepriklausomą žiniasklaidą, KLR ir vietos valdžios institucijos kenkia Honkongo patikimumui ir gyvybingumui“, – sakė jis, pavartodamas Kinijos Liaudies Respublikos santrumpą.

Honkongo lyderė Carrie Lam ketvirtadienį pareiškė sutinkanti su A. Blinkeno nuomone, kad „žurnalistika nėra maištas“, tačiau pridūrė, kad ardomieji veiksmai „negali būti toleruojami prisidengiant naujienų pranešimais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.