Geros žinios iš Pietų Afrikos Respublikos: omikron banga slopsta Švelnina suvaržymus dėl COVID-19

Pietų Afrikos Respublika, kur praėjusį mėnesį buvo pranešta apie naująją koronaviruso omikron atmainą, penktadienį paskelbė, kad šalį užklupusi dabartinė COVID-19 banga yra pasiekusi piką, nepadidėjus mirtingumo ar hospitalizacijos lygiams.

Koronavirusas PAR.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas PAR.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-31 16:54

Ši žinia leido PAR pirmąkart per kone dvejus metus sušvelninti suvaržymus.

Omikron variantas atsirado lapkritį ir tapo dominuojančia koronaviruso atmaina; dėl jos visame pasaulyje rekordiškai sparčiai auga užsikrėtusiųjų skaičius.

„Anot ekspertų, omikron yra pasiekęs kulminaciją... esant klinikiniams požymiams, nesukėlusiems jokio nerimo dėl padėties ligoninėse“, – penktadienį pareiškė prezidento Cyrilo Ramaphosos biuro ministras Mondli Gungubele.

„Remiantis ekspertais, sąlygos leidžia atšaukti komendanto valandą“, – sakė jis per spaudos konferenciją, pristatydamas žingsnį, apie kurį prezidentūra paskelbė vėlai ketvirtadienį.

Artėjant Naujiesiems metams PAR vis dažniau skambėjo svetingumo sektoriaus raginimai atšaukti komendanto valandą, trunkančią nuo vidurnakčio iki ankstyvo ryto. Atitinkamą peticiją C. Ramafosai pateikė restoranų ir barų savininkai.

Daug ne Afrikos šalių šiuo metu griežtina apribojimus, siekdamos suvaldyti intensyvėjantį viruso protrūkį.

Pasak PAR ministro, „stebėsime situaciją kiekvieną valandą“ ir, jei prireiks, suvaržymai bus grąžinti. Tačiau jis pabrėžė: „Tikiuosi, kad jie niekada nebegrįš.“

M. Gungubele nurodė, kad pažangiausios, bet labiausiai pandemijos paveiktos Afrikos ekonomikos šalies vyriausybė ėmėsi šių veiksmų, siekdama „išlaikyti pusiausvyrą tarp pragyvenimo šaltinių ir gyvybių gelbėjimo“.

„Įmonės kenčia“, – pažymėjo ministras.

Viltys dėl omikron

Dėl daug mutacijų turinčio itin užkrečiamo omikron varianto šių metų pabaigoje suintensyvėjo pandemija.

Tačiau renkami duomenys Pietų Afrikoje ir kitose šalyse suteikė vilčių, kad omikron gali būti ne tokia pavojinga kaip kitos atmainos, nors ir plinta greičiau.

Pasak prezidentūros, praėjusią savaitę PAR užsikrėtimo atvejų sumažėjo beveik 30 proc., palyginti su ankstesnėmis septyniomis dienomis, o aštuoniose iš devynių provincijų sumažėjo ir hospitalizacijos atvejų.

Vis dėlto susirgimo rizika „lieka aukšta“, perspėjama ketvirtadienį išplatintame prezidentūros pareiškime.

Viešose vietose lieka privalomos kaukės. Be to, patalpose vykstančiuose renginiuose leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 1 tūkst. žmonių, o lauke – ne daugiau kaip 2 tūkst. asmenų.

Vyriausybė teberagina gyventojus būti atsargius ir skiepytis.

Vakcinacijos rodikliai taip pat gerėja – Pietų Afrikoje visiškai paskiepyta jau daugiau kaip 15,6 mln. iš 59 mln. gyventojų.

Nedidelis mirtingumo augimas

Prezidentūros duomenimis, gruodį suprastėjus epidemiologinei padėčiai pastebėtas tik nedidelis mirčių nuo COVID-19 skaičiaus padidėjimas. Tuo metu hospitalizacijos rodikliai buvo mažesni nei per ankstesnes bangas.

„Tai reiškia, kad šalyje yra laisvų pajėgumų priimti pacientus, net ir teikiant įprastines sveikatos priežiūros paslaugas“, – nurodė prezidentūra.

Omikron pirmą kartą buvo nustatytas Pietų Afrikoje ir Botsvanoje lapkričio pabaigoje.

Šis variantas greitai tapo dominuojančiu Pietų Afrikoje ir sukėlė susirgimų šuolį. Remiantis oficialiąja statistika, per gruodžio viduryje pasiektą piką buvo vidutiniškai fiksuojama apie 26 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų per parą.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad dabar ši atmaina yra paplitusi daugiau kaip 100 šalių.

Omikron gali užsikrėsti tiek skiepyti, tiek COVID-19 jau persirgę žmonės – nors tokiems asmenims kyla kur kas mažesnė rizika sunkiai susirgti.

Pietų Afrika yra labiausiai koronaviruso paveikta žemyno valstybė: joje patvirtinta per 3,4 mln. užsikrėtimo ir apie 91 tūkst. mirties atvejų. Vis tik per pastarąją parą šalyje užregistruota mažiau nei 13 tūkst. susirgimų.

„Omikron sukeltos ketvirtosios bangos pakilimo, kulminacijos ir nuosmukio greitis yra stulbinantis. Kulminacija pasiekta per keturias savaites, o staigus nuosmukis – dar per dvi“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Fareedas Abdullah iš Pietų Afrikos medicinos tyrimų tarybos.

Nors daugelis omikron paveiktų šalių vėl imasi viruso prevencijos priemonių, PAR nusprendė keisti kursą prieš pat Naujųjų metų išvakares ir liekant dienai iki savaitgalį vyksiančių kovos su apartheidu ikonos Desmondo Tutu laidotuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.