Iranas per derybas dėl savo branduolinės programos įžvelgia Vakarų naują „realizmą“

Iranas pirmadienį pareiškė įžvelgiantis Vakarų šalių naują „realizmą“, ruošiantis tęsti derybas Vienoje, kuriomis siekiama išgelbėti susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

Iranas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Iranas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-03 16:26, atnaujinta 2022-01-04 17:22

„Jaučiame Vakarų šalių atsitraukimą arba veikiau realizmą per derybas Vienoje, kad negali būti jokių reikalavimų, peržengiančių [2015 metų] branduolinės sutarties ribas“, sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Tačiau „dar per anksti spręsti, ar Jungtinės Valstijos ir trys Europos šalys yra parengusios realią programą sankcijoms atšaukti“, pridūrė jis.

Derybos, kuriomis siekiama atkurti 2015 metų sutartį, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), prasidėjo praeitais metais, bet buvo sustabdytos birželį, kai Irane buvo išrinkta nauja ultrakonservatyvi vyriausybė. Procesas atsinaujino lapkričio pabaigoje. Naujausias diskusijų ratas turėtų prasidėti pirmadienį po trijų dienų pertraukos dėl metų pabaigos švenčių.

Sutartimi Teheranui turėjo būti sušvelnintos sankcijos mainais į Irano branduolinės programos apribojimus. Tačiau 2018 metais tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė Vašingtoną iš šio susitarimo ir grąžino didelio masto sankcijas Iranui. Kitos sutarties signatarės stengėsi šį paktą išsaugoti.

Po JAV pasitraukimo iš susitarimo Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Iranas teigia norįs plėtoti tik civilius branduolinius pajėgumus, bet Vakarų valstybės pažymi, kad šiitiškos respublikos sukauptos prisodrinto urano atsargos gerokai didesnės nei reikia tokiems tikslams ir kad jos gali būti panaudotos atominiam arsenalui kurti.

Pastaraisiais mėnesiais Iranas padidino urano sodrinimą iki beprecedenčio lygio ir apribojo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), kuriai pavesta stebėti šiitiškos respublikos branduolinius objektus, inspektorių veiklą šalyje.

„Šiandien laikas oponuojančioms šalims parodyti savo įsipareigojimą ir pademonstruoti, kad galima pasiekti pažangą atšaukiant sankcijas, [suteikiant] garantijas ir patvirtinimą, nes šioje srityje esame mažai pažengę“, – nurodė S. Khatibzadeh.

Ketvirtadienį Vašingtonas išreiškė susirūpinimą dėl naujos Irano kosminės raketos paleidimo praeitą savaitę, bet leido suprasti toliau diplomatinėmis priemonėmis sieksiąs sugrįžti į JCPOA.

„Jungtinės Valstijos išlieka susirūpinusios dėl Irano kosminių nešančiųjų aparatų plėtros, keliančio reikšmingą nerimą dėl [ginkluotės] platinimo“, – sakė vienas JAV Valstybės departamento atstovas.

D. Trumpo įpėdinis prezidentas Joe Bidenas Džo Baidenas pasisako už JAV grįžimą į sutartį su Iranu. Europos Sąjungos organizuojamame derybų procese Vašingtonas dalyvauja netiesiogiai.

Irano branduolinė programa buvo veiksmingai apribota JCPOA, – sakė Valstybės departamento atstovas. – Štai kodėl siekiame abipusio grįžimo prie sutartie laikymosi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.