Kazachstane vyksta protestai dėl suskystintųjų dujų brangimo, pranešama apie areštus

Kazachstano prezidentas antradienį mėgino nuraminti retus protestus šalyje, nusiųsdamas savo administracijos pareigūnų į vieną vakarinę provinciją, kur demonstrantai išėjo į gatves dėl energijos kainų kilimo.

Kazachstane vyksta protestai dėl suskystintųjų dujų brangimo, pranešama apie areštus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kazachstane vyksta protestai dėl suskystintųjų dujų brangimo, pranešama apie areštus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 1:18 PM

Protestai savaitgalį kilo Žanaozeno mieste, esančiame naftos turtingame vakariniame Mangystau regione, ir nuo to laiko išplito į regiono centrą Aktau Kaspijos jūros pakrantėje.

Demonstrantai piktinasi suskystintųjų dujų brangimu. Nuo sausio 1-osios kaina už litrą išaugo nuo 60 iki 120 tengių (nuo 0,12 iki 0,24 euro).

Remiantis socialiniuose tinkluose ir susirašinėjimo programėlėse liudininkų skelbiama informacija, didžiausi mitingai antradienį vyksta Aktau, kur susirinko apie 16 tūkst. protestuotojų, ir Žanaozene – ten susirinko apie 10 tūkst. protestuotojų.

Sostinėje Nur Sultane atėjusieji į mitingą pareikalavo surengti vaizdo konferenciją su protestuotojais Aktau, kad išreikštų jiems savo paramą. Policija sulaikė kelis asmenis.

Tuo metu Almatoje uždaryta Respublikos aikštė, o miesto centre neveikia mobilusis internetas.

Šimtai protestuotojų susirinko Atyrau centrinėje aikštėje. Vaizdo įrašuose iš šio vakarinio miesto matyti, kaip gyventojai renkasi įvairiuose rajonuose ir juda aikštės link; protestuotojai susiduria su saugumo pajėgomis, kurios bando užblokuoti jiems kelią.

Pietiniame Taraze vykstančiame mitinge, be kita ko, dalyvavo daugiavaikės mamos ir žurnalistai. Pasak vietos žiniasklaidos, policija pradėjo sulaikyti žmones.

Apie protestuotojų sulaikymus pranešama ir Šymkente bei Kekšetau.

Prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad Aktau „pradėjo darbą“ vyriausybės komisija, kurioje yra jo administracijos narių.

„Komisijai pavesta rasti abiem pusėms priimtiną iškilusios problemos sprendimą mūsų šalies stabilumo labui“, – sakė jis.

„Teisėsaugos institucijoms buvo pavesta užtikrinti, kad viešoji tvarka nebūtų pažeista. Demonstrantai turi parodyti atsakomybę ir norą dialogui“, – pridūrė šalies vadovas.

Vaizdo įrašuose socialiniuose tinkluose matyti, kaip pirmadienio vakarą Aktau policija apsupo protestuotojus.

Žanaozene 2011 metais buvo kilę didžiausi neramumai šalyje nuo Kazachstano nepriklausomybės atgavimo 1991-aisiais; tąsyk žuvo mažiausiai 14 streikavusių naftos pramonės darbuotojų, policijai numalšinus protestą dėl atlyginimų ir darbo sąlygų.

Tie susirėmimai išprovokavo teisinius išpuolius prieš opoziciją.

K.-J. Tokayevas į valdžią atėjo 2019 metais, tapęs rūpestingai parinktu beveik tris dešimtmečius Kazachstanui vadovavusio Nursultano Nazarbayevo įpėdiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.