Omikron atmaina parklupdė Jungtinę Karalystę – užfiksuotas šokiruojantis naujų užsikrėtimų skaičius

Jungtinė Karalystė antradienį sulaukė įspėjimų dėl artėjančios ligoninių krizės, gydymo įstaigose trūkstant darbuotojų ir plečiantis užsikrėtimų omikron atmaina bangai.

 Koronaviruso protrūkis Jungtinėje Karalystėje.
 Koronaviruso protrūkis Jungtinėje Karalystėje.
 Koronaviruso protrūkis Jungtinėje Karalystėje.<br> AFP/Scxanpix nuotr.
 Koronaviruso protrūkis Jungtinėje Karalystėje.<br> AFP/Scxanpix nuotr.
 Koronaviruso protrūkis Jungtinėje Karalystėje.
 Koronaviruso protrūkis Jungtinėje Karalystėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 8:03 PM, atnaujinta Jan 4, 2022, 8:34 PM

Pirmą kartą JK užsikrėtimų COVID-19 skaičiui per parą viršijo 200 tūkstančių. 

Po kelių COVID-19 atvejų rekordų, registruotų artėjant Naujiesiems metams, per praėjusią parą, naujausiais vyriausybės duomenimis, patvirtinti 218 724 užsikrėtimo ir 48 mirties atvejai.

Vis tik ligoninėse dėl koronavirusinės infekcijos užimtų lovų skaičius yra gerokai mažesnis, nei per kitas pandemijos bangas, taip pat mažiau pacientų, kuriems reikia dirbtinės plaučių ventiliacijos. 

Tačiau valstybės finansuojama JK nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba (NHS) susiduria su sunkumais, nes vis daugiau ligoninių darbuotojų yra priversti likti namuose, jiems tyrimais patvirtinus COVID-19 infekciją. Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas žada imtis veiksmų, kad išspręstų darbuotojų trūkumo problemą labiausiai paveiktuose rajonuose.

Transporto sistema taip pat susiduria su darbuotojų trūkumu, todėl į darbą po švenčių sugrįžusiems žmonėms tenka ilgiau laukti viešojo transporto, taip pat sutriko savivaldybių teikiamos paslaugos, pavyzdžiui, šiukšlių išvežimas.

Už vakcinas atsakingos ministrės Maggie Throup teigimu, kad kol kas neaišku, kiek britų šiuo metu yra izoliavęsi po užsikrėtimų itin užkrečiama viruso omikron atmaina bangos.

„Tačiau gera naujiena, kad ji nesukelia tokių sunkių susirgimų kaip kitos atmainos“, – sakė ji „Sky News“.

Praėjusią savaitę į darbą neišėjo maždaug 50 tūkst. NHS sistemos darbuotojų, nes sirgo arba buvo priversti izoliuotis, pranešė „The Sunday Times“.

Mažiausiai šeši ligonines valdantys fondai paskelbė apie kritinę situaciją, o tai reiškia, kad gali iškilti grėsmė svarbiausioms sveikatos priežiūros paslaugoms.

„NHS teisingai reaguoja šiuo neįtikėtinai didelius iššūkius keliančiu laiku“, -  sakė sveikatos reikalų sekretorius Sajidas Javidas. 

Graikijoje – naujų COVID-19 infekcijų šuolis

Graikijos sveikatos tarnybos antradienį pranešė, kad praėjusią parą šalyje nustatyti 50 126 nauji koronaviruso atvejai. Tai yra didžiausias skaičius nuo pandemijos pradžios.

Para anksčiau naujų atvejų buvo 40 560, o prieš savaitę – 21 567. Daugiau kaip 70 proc. infekcijų, anot duomenų, sukelta omikron atmainos.

11 mln. gyventojų turinčios Graikijos sveikatos sistema patiria didelį spaudimą, antradienio vakarą per valstybinę televiziją sakė sveikatos ministras Thanosas Plevrisas.

Nepaisant karantino, infekcijų skaičiai Nyderlanduose auga

Nepaisant griežto karantino, infekcijų skaičiai Nyderlanduose vėl auga. Per praėjusias septynias dienas registruota maždaug 35 proc. daugiau teigiamų testų rezultatų, antradienį pranešė sveikatos institutas RIVM. Ekspertai to priežastimi įvardija sparčiai plintančią omikron atmainą.

17,5 mln. gyventojų turinčiuose Nyderlanduose omikron koronaviruso atmaina nuo gruodžio pabaigos yra vyraujanti. 100 000 gyventojų per septynias dienas tenkantis naujų atvejų skaičius čia siekia 639.

Prieš daugiau kaip dvi savaites įvedus karantiną, naujų infekcijų skaičius Nyderlanduose pradžioje smarkiai sumažėjo. Kol kas planuojama, kad karantinas truks iki sausio 14 dienos. Šiuo metu uždarytos visos parduotuvės, išskyrus kasdieninio poreikio prekių, maitinimo įstaigos, kultūros ir sporto objektai. Kitą savaitę duris turėtų atverti mokyklos.

Pacientų skaičius ligoninėse, instituto duomenimis, kol kas mažėja. Tačiau ekspertai prognozuoja, kad sausio viduryje hospitalizacijų skaičius vėl ims augti. Žinybos tikisi, kad karantinas sumažino spaudimą sveikatos sistemai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.