Princo Andrew advokatai ragins JAV teismą atmesti ieškinį dėl lytinės prievartos

Jungtinės Karalystės princo Andrew advokatai antradienį per teismo posėdį Jungtinėse Valstijose ragins Niujorko teisėją atmesti ieškinį dėl lytinės prievartos britų karališkosios šeimos nariui.

Jungtinės Karalystės princas Andrew.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės princas Andrew.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 1:46 PM

Spėjama, kad teisininkai argumentuos, jog pirmadienį paviešintas kadaise konfidencialus susitarimas tarp kaltinimus metusios Virginijos Giuffre ir nešlovę užsitraukusio velionio finansininko Jeffrey Epsteino turi apsaugoti Andrew nuo bylinėjimosi.

Posėdis, kuriame šalių atstovai dalyvaus vaizdo ryšiu, prasidės 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

V. Giuffre tvirtina, jog J. Epsteinas vertė ją lytiškai santykiauti su savo turtingais ir įtakingais pažįstamais, įskaitant Andrew. Pastarasis tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

Pirmadienį Niujorko teismo pirmąkart paviešintas susitarimas rodo, kad V. Giuffre 2009 metais Floridoje sutiko atsiimti J. Epsteinui iškeltą civilinį ieškinį už 500 tūkst. JAV dolerių (440 tūkst. eurų).

Susitarime yra nuostata, skirta apsaugoti „kitus potencialius atsakovus“ nuo ieškinių, susijusių su įtariamu lytiniu išnaudojimu, už kurį atsakingas prieš pustrečių metų kalėjime nusižudęs J. Epsteinas.

Karalienės Elizabeth II antrojo sūnaus advokatai remsis tuo susitarimu antradienį pateikdami žodinius argumentus. Teisininkai turėtų paraginti teisėją Lewisą Kaplaną atmesti V. Giuffre iškeltą ieškinį princui.

Tačiau jos advokatai leido suprasti argumentuosiantys, jog susitarimas „nesusijęs“ su jos civiliniu ieškiniu Andrew ir kad byla turi būti nagrinėjama toliau.

Pernai V. Giuffre padavė princą į teismą, siekdama gauti neatskleidžiamo dydžio kompensaciją už tai, kad šis esą ją žagino, kai ji buvo 17-os – nepilnametė pagal Amerikos įstatymus.

61 metų britų karališkosios šeimos nariui baudžiamieji kaltinimai nepareikšti.

V. Giuffre teigimu, ji turėjo lytinių santykių su Andrew J. Epsteino namuose Niujorke, taip pat finansininko privačioje saloje JAV Mergelių salose.

Ji tvirtina patyrusi lytinį smurtą ir J. Epsteino buvusios partnerės britės Ghislaine Maxwell namuose Londone. Pastaroji praėjusią savaitę buvo pripažinta kalta dėl prekybos nepilnamečiais seksualinio išnaudojimo tikslais.

Gh. Maxwell nuteisimas

Gh. Maxwell, kuri supažindino Andrew su savo partneriu 10-ojo dešimtmečio pradžioje, gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Prisiekusiųjų žiuri Niujorke ją pripažino kalta dėl penkių iš šešių kaltinimų lytiniais nusikaltimais per mėnesį trukusį rezonansinį teismo procesą.

66 metų J. Epsteinas rastas negyvas 2019 metais Manhatano kalėjime. Niujorko koroneris nustatė, kad vaikų išnaudojimų kaltintas įtariamasis nusižudė.

2008 metais jis buvo nuteistas už tai, kad mokėjo jaunoms merginoms už seksualinio pobūdžio masažus savo viloje Floridoje. Tačiau J. Epsteinas, pasiekęs susitarimą su valstijos prokuroru, kalėjime praleido tik metus ir vieną mėnesį.

Andrew retai rodosi viešumoje nuo 2019-ųjų, kai buvo priverstas pasitraukti iš karališkųjų pareigų, nes neatsiribojo nuo J. Epsteino.

Tais pačiais metais duodamas katastrofišku laikomą interviu transliuotojui BBC, Andrew paneigė V. Giuffre teiginį, kad jiedu kartu prakaituodami šoko viename Londono naktiniame klube. Princas pareiškė, kad tuo metu jis negalėjo prakaituoti dėl susirgimo, susijusio su jo dalyvavimu 1982 metų kare dėl Folklando.

Praėjusią savaitę V. Giuffre advokatai pareikalavo, kad Andrew pateiktų medicininius dokumentus, įrodančius tokią būklę.

Princo teisininkų komanda kaltina V. Giuffre siekiu pasipelnyti iš „nepagrįsto ieškinio“.

Penktadienį L. Kaplanas atmetė jų bandymus sustabdyti ieškinio nagrinėjimą dėl fakto, kad V. Giuffre dabar gyvena Australijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.