Protestų drebinamo Kazachstano prezidentas paprašė Maskvos pagalbos Riaušininkai pateko į Nacionalinio saugumo komiteto patalpas, pasiėmė sunkiosios ginkluotės, minosvaidžių

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas trečiadienį paprašė Maskvos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pagalbos, šalį apėmus masinei protestų bangai.

Pranešama, kad riaušininkai pateko į Nacionalinio saugumo komiteto patalpas, pasiėmė sunkiosios ginkluotės, minosvaidžių.<br>„Twitter“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Pranešama, kad riaušininkai pateko į Nacionalinio saugumo komiteto patalpas, pasiėmė sunkiosios ginkluotės, minosvaidžių.<br>„Twitter“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Riaušės Kazachstane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Riaušės Kazachstane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kazachstane paskelbta nepaprastoji padėtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kazachstane paskelbta nepaprastoji padėtis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Riaušės Kazachstane.<br>NEXTA, „Twitter“ nuotr.
Riaušės Kazachstane.<br>NEXTA, „Twitter“ nuotr.
Taldykorgano mieste protestuotojai nuvertė N. Nazarbayevo statulą.<br>„Twitter“ nuotr.
Taldykorgano mieste protestuotojai nuvertė N. Nazarbayevo statulą.<br>„Twitter“ nuotr.
Riaušės Kazachstane tapo nevaldomos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Riaušės Kazachstane tapo nevaldomos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Taldykorgano mieste verčiama N. Nazarbayevo statula.<br>„Twitter“ nuotr.
Taldykorgano mieste verčiama N. Nazarbayevo statula.<br>„Twitter“ nuotr.
Riaušės Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Riaušės Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Kazachstane protestai virto riaušėmis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Kazachstane protestai virto riaušėmis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Kazachstane protestai virto riaušėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kazachstane protestai virto riaušėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kazachstane protestai virto riaušėmis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kazachstane protestai virto riaušėmis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2022-01-05 06:21, atnaujinta 2022-01-06 00:07

„Atsižvelgiant, kad šios teroristinės gaujos iš esmės yra tarptautinės, įgijusios rimtą parengimą užsienyje, jų puolimas Kazachstane galima ir reikia vertinti kaip agresijos aktą“, – per valstybinę televiziją „Khabar 24“ sakė prezidentas.

„Dėl šios priežasties, remdamasis kolektyvinio saugumo sutartimi, šiandien kreipiausi į KSSO valstybių vadovus, kad Kazachstanui būtų suteikta pagalba įveikiant šią teroristinę grėsmę“, – pridūrė K.-J. Tokayevas.

Armėnijos premjeras N. Pašinianas paskelbė, kad KSSO nutarė siųsti bendras „taikdarių pajėgas“ į Kazachstaną, kuriame pranešama apie prasidėjusią „antiteroristinę operaciją“.

Nuo praeito savaitgalio visą šalį apėmę protestai, trečiadienį peraugę į protestuotojų susirėmimus su policija ir valstybinių įstaigų pastatų šturmą, yra didžiausias iššūkis Kazachstano autoritarinei valdžiai per kelis dešimtmečius.

Šalyje savaitgalyje kilo protestai prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą. Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus.

Protestuotojai, dabar keliantys ir platesnių politinių bei ekonominių reikalavimų, antradienį ir trečiadienį susirėmė su saugumo pajėgomis Almatoje.

Kaip praneša Kazachstano žiniasklaida, remdamasis Vidaus reikalų ministerijos informacija, per šias riaušes jau žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, taip pat buvo sužeisti 317 policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių.

K.-J. Tokayevas sakė, kad netoli didžiausio šalies miesto Almatos „teroristinės gaujos“ užpuolė vieną oro desantininkų bazę.

„Teroristinės gaujos kaunasi su [karo] mokyklų kariūnais. Šiuo metu vyksta mūšis prie Almatos su Kazachstano gynybos ministerijos oro desantininkų daliniu“, – kalbėjo jis.

Prezidentas pridūrė, kad riaušininkai šalyje užiminėja objektus, kuriuose laikoma ginklų.

Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė ir žiniasklaida: „Riaušininkai, kuriuos Kazachtano prezidentas pavadino „užsienio remiamais teroristais“, pateko į Nacionalinio saugumo komiteto patalpas ir pasiėmė sunkiosios ginkluotės, tokios kaip minosvaidžiai“, – rašė „ASB News / Military“.

Paskelbė šalies masto nepaprastąją padėtį

Kazachstanas trečiadienį paskelbė šalies masto nepaprastąją padėtį, degalų pabrangimo išprovokuotiems protestams peraugus į didelius susirėmimus su saugumo pajėgomis ir vyriausybinių institucijų pastatų šturmą.

Rusijos naujienų agentūros „Interfax“, TASS ir „RIA Novosti“ pranešė apie nepaprastosios paskelbimą, remdamosi pranešimu, paskelbtu per Kazachstano valstybinę televiziją.

Kazachstano valstybinė televizija „Khabar 24“ nurodė, kad suvaržymai galios iki sausio 19 dienos.

„Jie įvesti paaštrėjus padėčiai, siekiant užtikrinti visuomenės saugumą, atkurti įstatymų laikymąsi ir tvarką“, – sakoma pranešime.

Nepaprastoji padėtis anksčiau buvo paskelbta tik pagrindiniuose neramumų židiniuose – didžiausiame šalies mieste Almatoje, Mangystau srityje ir sostinėje Nur Sultane.

Riaušės tapo nevaldomos

Protestuotojai trečiadienį įsiveržė į meriją didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje, beprecedenčiams protestams dėl energijos kainų kilimo tapus nevaldomiems.

Policija panaudojo kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas prieš kelis tūkstančius protestuotojų, tačiau tai nesutrukdė jiems patekti į pastatą, sakė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kai kurie protestuotojai buvo ginkluoti lazdomis ir skydais, atimtais iš policininkų.

AFP korespondentas kiek anksčiau sakė, kad vaizdai Almatoje buvo chaotiški.

Dega prezidento rezidencija

Pasak interneto portalo „Vlast“, protestuotojų minia Almatoje bando patekti į Kazachstano prezidento rezidenciją, įsikūrusią netoli miesto administracijos pastato.

„Aplinkui dūmai, girdisi kurtinamųjų granatų sprogimai ir šūviai“, – rašo leidinys.

Remiantis liudininkų socialiniuose tinkluose skelbiamu vaizdo įrašu, Kazachstano prezidento rezidencijos pastatas dega.

Priešgaisrinė tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino informaciją apie gaisrą Almatoje įsikūrusioje rezidencijoje.

Daugiau nei 200 žmonių buvo sulaikyti per protestus, kurie nuvilnijo visoje Centrinės Azijos šalyje po Naujųjų metų vakarinėje Mangystau srityje pabrangus suskystintosioms dujoms, trečiadienio rytą pranešė policija.

Mangystau regionas priklausomas nuo palyginti pigių suskystintųjų dujų, kaip pagrindinio transporto priemonių kuro, o bet koks kainų šuolis būtų paveikęs maisto produktų kainas, kurios nuo pandemijos pradžios smarkiai išaugo.

Mitingai prieš dujų kainų kilimą prasidėjo sekmadienį Žanaozene, esančiame naftos turtingame vakariniame Mangystau regione, ir peraugo į protestus visoje šalyje.

Be reikalavimų mažinti dujų kainas, žmonės kelia ir kitus ekonominius reikalavimus, ragina vyriausybę ir prezidentą atsistatydinti, nedelsiant paleisti visus politinius kalinius, sudaryti laikiną vyriausybę susidedančią iš „gerbiamų ir visuomeninių piliečių“ bei pasitraukti iš visų aljansų su Rusija.

 Antradienį Almatoje vyko protestuotojų susirėmimai su jėgos struktūrų pareigūnais.

Trečiadienio popietę AFP korespondentai Almatoje matė, kaip policijos uniformas dėvintys vyrai metė savo skydus ir šalmus į krūvą ir eina pas protestuotojus. Tie vyrai policijos uniformomis atsisakė atsakyti į žurnalistų klausimus.

„Jie perėjo į mūsų pusę“, – sušuko viena moteris, apkabinusi kitą protestuotoją.

190 nukentėjusiųjų

Tuo metu Almatos miesto visuomenės sveikatos apsaugos valdyba trečiadienį pranešė, kad į miesto gydymo įstaigas kreipėsi 190 žmonių, sužeistų per masinius protestus.

„Į gydymo įstaigas kreipėsi 190 žmonių, iš jų 150 atvežė greitoji pagalba, o 40 atvyko savarankiškai. Iš viso hospitalizuota 40 žmonių. Septyni nukentėjusieji gydomi reanimacijoje, tarp jų keturi policijos darbuotojai“, – nurodoma pranešime.

„Tarp nukentėjusiųjų 137 yra policijos pareigūnai ir 53 civiliai“, – nurodoma pranešime.

Spontaniški, nesankcionuoti protestai Kazachstane yra neteisėti, nepaisant 2020 metais priimto įstatymo, kuriuo buvo sušvelninti kai kurie susirinkimų laisvės apribojimai autoritarinėje valstybėje.

Šalies prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas Almatoje bei Almatos ir Mangystau regionuose iki sausio 19 dienos įvedė nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą, galiojančią nuo 23 val. iki 7 valandos.

Trečiadienio rytą prezidentas priėmė šalies vyriausybės atsistatydinimą.

Vėliau trečiadienį K.-J. Tokayevas pasirašė įsaką dėl nepaprastosios padėties įvedimo sostinėje Nur Sultane.

K.-J. Tokayevas į valdžią atėjo 2019 metais, tapęs rūpestingai parinktu beveik tris dešimtmečius Kazachstanui vadovavusio N. Nazarbayevo, artimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininko, įpėdiniu.

Tačiau 81-erių N. Nazarbayevas išlaiko šalies kontrolę būdamas Saugumo tarybos pirmininku ir „Tautos lyderiu“ – tai konstitucinis vaidmuo, suteikiantis jam unikalių politikos formavimo privilegijų ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Nepaisant to, panašu, kad šio statuso tvarumas tautiečių požiūriu ima blėsti. Trečiadienį internete pasklidusiame įraše buvo užfiksuota kaip minia žmonių Taldykorgano mieste bando nuversti N. Nazarbayevo statulą.

Neramumų apimtame Kazachstane išjungtas interneto ryšys

Visame Kazachstane trečiadienį išsijungė interneto ryšys, šią Centrinės Azijos valstybę apėmus neramumams, pranešė viena virtualios erdvės stebėsenos grupė.

„Kazachstane šalies mastu išjungtas interneto ryšys – po mobiliojo interneto ryšio sutrikimų ir dalinių apribojimų ankstesnę dieną“, – per „Twitter“ parašė grupė „NetBlocks“.

„Šis incidentas tikriausiai smarkiai apribos pastangas nušviesti stiprėjančius protestus prieš vyriausybę“, – sakoma pranešime.

Tuo metu naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai sakė, kad trečiadienį internetas ir telefono ryšys buvo išjungtas sostinėje Nur Sultane ir didžiausiame šalies mieste Almatoje.

Pasak jų, ryšys buvo išjungtas apie 17 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku – neveikė nei internetas, nei miesto telefonai.

Maskva: Rusija tikisi padėties normalizacijos protestų apimtame Kazachstane

Rusija trečiadienį paragino plėtoti „dialogą“, o ne kurstyti neramumus Kazachstane, beprecedenčiams protestams dėl energijos kainų kilimo šioje Centrinės Azijos šalyje tapus nevaldomiems.

„Atidžiai stebime įvykius broliškoje kaimyninėje šalyje. Pasisakome už taikų visų problemų sprendimą pagal konstitucinę ir teisinę sistemą, taip pat už dialogą, o ne riaušes gatvėse ir teisės pažeidimus“, – nurodoma rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Būtent į tai nukreipti Kazachstano Respublikos prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo žingsniai, skirti stabilizuoti padėtį ir skubiai išspręsti esamas problemas, įskaitant susijusias su teisėtais protestuotojų reikalavimais“, – priduriama pareiškime.

Maskva pabrėžė besitikinti, kad „padėtis šalyje, su kuria Rusiją sieja strateginės partnerystės ir sąjungos santykiai, broliški ir žmogiški ryšiai, greitai normalizuosis“.

„Palaikome ryšį su Rusijos užsienio ryšių institucijomis Kazachstane. Padėtis aplink mūsų diplomatines ir konsulines atstovybes lieka rami. Šiuo metu turimais duomenimis, tarp Kazachstano Respublikoje esančių Rusijos piliečių aukų nėra“, – nurodė URM.

Kazachstano prezidentas žada „maksimaliai griežtai“ reaguoti į neramumus

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas pareiškė nuo trečiadienio vadovausiantis Saugumo tarybai ir pažadėjo „maksimaliai griežtai“ reaguoti į šalį apėmusius didžiulius neramumus.

„Kaip valstybės vadovas – ir nuo šiandien Saugumo tarybos pirmininkas – ketinu veikti maksimaliai griežtai“, – pabrėžė prezidentas per televizijos „Chabar 24“ transliuotą kreipimąsi.

Anksčiau Saugumo tarybai vadovavo K.-J. Tokayevo pirmtakas – beveik tris dešimtmečius Kazachstano prezidento pareigas ėjęs Nursultanas Nazarbayevas.

Žiniasklaida: Kazachstane stiprėjant neramumams demonstrantai užėmė Almatos oro uostą

Didžiausio Kazachstano miesto Almatos oro uosto darbas trečiadienį buvo paralyžiuotas, jį užėmus prieš vyriausybę protestuojantiems demonstrantams, pranešė naujienų portalas Orda.kz.

„Visą dieną keleiviams buvo sakoma, kad kariuomenė gina oro uostą, lėktuvai skraido įprastu režimu, o registracija vyko rankiniu būdu. Dabar oro uosto saugos tarnyba mums pasakė: „Atsiprašome, oro uostas užgrobtas. Šiandien reisų nebus“, – portalas citavo tinklaraštininką Alisherą Elikbaevą.

Orda.kz duomenimis, A. Elikbaevas yra viename viešbutyje šalia oro uosto. Jo lėktuvas turėjo pakilti apie vidurnaktį.

Baltieji rūmai ragina Kazachstano valdžią elgtis santūriai

Baltieji rūmai trečiadienį paragino Kazachstano valdžią elgtis santūriai, šalį apėmus audringiems protestams.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki nurodė, kad Jungtinės Valstijos palaiko „raginimus atkurti ramybę“ ir kad protestuotojams turi būti sudaryta galimbė „taikiai pasisakyti“.

Tuo metu Kazachstano valdžia turėtų „laikytis santūrumo“, pridūrė J. Psaki.

Atstovė pridūrė, kad „beprotiški Rusijos pareiškimai“, jog už masines demonstracijas Kazachstane atsakingos Jungtinės Valstijos, yra „absoliučiai melagingi ir aiškiai yra dalis standartinių Rusijos dezinformacijos priemonių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.