JAV generalinis prokuroras: atsakomybėn bus patraukti visi Kapitolijaus šturmo kaltininkai

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas trečiadienį pažadėjo patraukti atsakomybėn visus asmenis, atsakingus už pernai įvykusį Kapitolijaus šturmą – net tuos, kurių fiziškai ten nebuvo.

Kapitolijaus<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kapitolijaus<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-06 08:08

Savo kalboje Teisingumo departamento darbuotojams M. Garlandas pabrėžė, kad prokurorai tebėra „pasiryžę visus sausio 6-osios kaltininkus patraukti atsakomybėn pagal įstatymą, bet kokiu lygmeniu“.

Tokius komentarus jis išsakė riaušių Kapitolijuje pirmųjų metinių išvakarėse ir kai kuriems demokratams spaudžiant Teisingumo departamentą nuodugniau tirti veiksmus, galėjusius paskatinti tūkstančius eksprezidento Donaldo Trumpo šalininkų šturmuoti pastatą.

„Vadovausimės faktais, kad ir kur jie vestų, – pareiškė M. Garlandas. – Veiksmai, kurių iki šiol ėmėmės, nebus paskutiniai.“

Tyrimas dėl Kapitolijaus šturmo yra didžiausias Teisingumo departamento istorijoje. Iki šiol sulaikyta daugiau kaip 700 asmenų, o dar 350 tebeieško Federalinis tyrimų biuras (FTB). 250 šių ieškomų asmenų kaltinami policininkų užpuolimu.

Sakydamas kalbą M. Garlandas taip pat detaliai apibūdino rimtus išpuolius prieš teisėsaugos pareigūnus. Pasak jo, vienas pareigūnas buvo mušamas ir svaiginamas elektrošoku, kol jį ištiko širdies smūgis. Kitas saugumo pajėgų narys apsiputojęs šaukė pagalbos, kai riaušininkai jį prispaudė tarp dviejų durų ir trenkė į galvą jo paties ginklu.

„Prie to prisidėję asmenys turi būti patraukti atsakomybėn, ir mums, Teisingumo departamentui, nėra svarbesnio prioriteto“, – nurodė generalinis prokuroras.

Praėjus metams po to, kai D. Trumpo šalininkų minia patraukė į Kongresą, kad neleistų įstatymų leidėjams patvirtinti Joe Bideno pergalės prezidento rinkimuose, politinės žaizdos dar neužsitraukė.

Pranešama, kad J. Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris ketvirtadienį sakys kalbą Kapitolijuje – ten pat, kur prieš metus D. Trumpo šalininkai grūmėsi su policija, verždamiesi į JAV demokratijos širdį.

Kaip trečiadienį nurodė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki, J. Bidenas savo kalboje paminės savo pirmtaką D. Trumpą dėl jo „ypatingos atsakomybės“ už išprovokuotą „chaosą“ praeitų metų sausio 6-ąją.

„Jis sausio 6-ąją vertina kaip tragišką kulminaciją, ką visi tie ketveri metai vadovaujant prezidentui Trumpui padarė mūsų šaliai“, – sakė J. Psaki.

Ketvirtadienį sakydamas kalbą tiems įvykiams atminti J. Bidenas „tvirtai atmes buvusio prezidento skleidžiamą melą ir mėginimą suklaidinti Amerikos žmones“.

Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.