Svarbus pokytis: JAE perėjo prie vakarietiškų savaitgalių šeštadienį ir sekmadienį

Jungtiniuose Arabų Emyratuose pirmąjį darbo penktadienį darbuotojai ir moksleiviai stengėsi suderinti darbą ir mokslus su savaitinėmis musulmonų maldomis, kadangi nuo šiol šioje Persijos įlankos šalyje oficialiai pereita prie savaitgalio šeštadieniais ir sekmadieniais.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose pirmąjį darbo penktadienį darbuotojai ir moksleiviai stengėsi suderinti darbą ir mokslus su savaitinėmis musulmonų maldomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtiniuose Arabų Emyratuose pirmąjį darbo penktadienį darbuotojai ir moksleiviai stengėsi suderinti darbą ir mokslus su savaitinėmis musulmonų maldomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 4:02 PM

Kai kas murmėjo dėl pokyčių, verslininkų nuomonės išsiskyrė, daugelis jų prisitaikė prie vakarietiško stiliaus savaitgalio, tačiau kai kurios privačios įmonės ir toliau laikosi penktadienio ir šeštadienio savaitgalio, kaip ir kitose Persijos įlankos valstybėse.

Savaitinė maldos diena visada buvo laisva diena JAE, kur anksčiau, iki 2006 metų, savaitgalis būdavo ketvirtadienį ir penktadienį.

Tačiau mečetėse penktadienį buvo daug žmonių, nes maldininkai, nešini maldos kilimėliais, susirinko kaip įprasta, o vėliau daugelis jų grįžo į biurus.

JAE gruodį netikėtai paskelbė apie pokyčius dėl savaitgalių viešajame sektoriuje, kadangi susiduria su augančia konkurencija tarptautiniame versle iš kitų Persijos įlankos šalių, ypač Saudo Arabijos.

Valdžios institucijos ir mokyklos dirbs keturias su puse dienos per savaitę, užsidarys penktadieniais 12.00 val., o fiksuotas maldos laikas bus 13.15 val., nors musulmonų maldos grafikas paprastai priklauso nuo saulės padėties.

Iš 195 bendrovių, kurias apklausė žmogiškųjų išteklių konsultavimo įmonė „Mercer“, tik 23 procentai ruošėsi laikytis keturių su puse dienos darbo savaitės, tačiau daugiau nei pusė ketina pereiti prie savaitgalių šeštadienį ir sekmadienį.

Beveik trečdalis įmonių nerimauja dėl nesutapimo su kitomis regiono šalimis poveikio, parodė apklausa.

„Mes daug dirbame su Egiptu ir Saudo Arabija“, – sakė renginių bendrovės darbuotoja Rana. Pasak jos, kai kurioms jos komandoms teks dirbti sekmadieniais.

Dubajaus finansų rajonas penktadienį buvo neįprastai ramus, daug žmonių dirba iš namų, ypač didėjant COVID-19 lygiui, daugelis vaikų taip pat mokosi nuotoliniu būdu internetu.

„Šiandien pirmas darbo penktadienis, jausmas šiek tiek keistas, – sakė 34 metų banko darbuotojas Ahmadas Bilbisis. – Bet matau tame prasmę, bent jau bankų sektoriui. Dabar dirbame tomis pačiomis dienomis, kaip ir visas pasaulis“.

Šardža, emyratas šalia Dubajaus, rado paprastą sprendimą: nuo šiol savaitgalis ten truks tris dienas – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?