Talibano diplomatijos vadovas atvyko pirmojo vizito į Iraną

Talibano užsienio reikalų ministras šeštadienį atvyko į Iraną, kur aptarė afganistaniečių pabėgėlių ir jo šalyje aštrėjančios ekonominės krizės klausimus.

 Amiro Khano Muttaqi.<br> Ap/Scanpix nuotr.
 Amiro Khano Muttaqi.<br> Ap/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 10:39 PM

Tai buvo pirmoji tokia Amiro Khano Muttaqi kelionė į kaimyninę valstybę nuo griežtosios linijos islamistų grįžimo į valdžią Afganistane.

Iranas, kaip ir kitos pasaulio šalys, šiuo metu nepripažįsta naujosios vyriausybės, kurią talibai suformavo karštligiškai pasitraukus JAV vadovaujamoms užsienio pajėgoms.

„Vizito tikslas – aptarti Afganistano ir Irano politikos, ekonomikos, tranzito bei pabėgėlių klausimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė talibų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Abdul Qaharas Balkhi.

Teheranas, įsileidęs jau milijonus afganistaniečių, o dabar nerimaujantis dėl galimo naujo antplūdžio, siekia pagerinti ryšius su Talibanu.

Pasak ministerijos atstovo, A. Kh. Muttaqi vadovaujama delegacija jau sudalyvavo preliminariame susitikime su iraniečių pareigūnais.

Šiitiška respublika, turinti bendrą 900 km sienos atkarpą su Afganistanu, nepripažino ir ankstesnio sunitiško Talibano valdymo 1996–2001 metais.

Teheranas vis dar nepripažįsta dabartinės islamistų vyriausybės, reikalaudamas, kad jie suformuotų „įtraukią“ administraciją.

„Šiandien iš esmės nesame pasiruošę pripažinti“ Talibano, anksčiau šią savaitę per spaudos konferenciją sakė iraniečių Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Talibai suformavo naują vyriausybę, į kurią įtraukė tik judėjimui priklausančius vyrus; beveik visi jie yra etniniai puštūnai.

Naujoji valdžia vėl suvaržė moterų teises į darbą ir mokslą, todėl Talibaną pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.