Talibano religinė policija išplatino raginimą moterims prisidengti

Talibano religinė policija sostinėje Kabule iškabino skelbimus, raginančius moteris rengtis visą kūną, įskaitant veidą, dengiančiais drabužiais, penktadienį pranešė vienas pareigūnas, griežtosios linijos islamistams vis labiau plečiant suvaržymus.

Moterys Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moterys Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 3:55 PM

Skelbimai, kuriuose pavaizduota veidą dengianti burka, šią savaitę buvo išklijuoti ant kavinių ir parduotuvių sienų Dorovės skatinimo ir amoralumo prevencijos ministerijos padalinio.

Rugpjūtį valdžią šalyje vėl užgrobęs Talibanas palaipsniui varžė gyventojų, ypač moterų ir mergaičių, laisvę.

„Remiantis šariatu, musulmonės turi dėvėti hidžabą“, – sakoma skelbime, turint galvoje reikalavimą moterims viešose vietose prisidengti visą kūną.

Ministerijos, atsakingos už griežtai interpretuojamos islamo teisės taikymą, atstovas naujienų agentūrai AFP penktadienį patvirtino, kad jo tarnyba išleido tokį potvarkį.

„Jeigu kas nors jo nesilaikys, tai nereiškia, kad ji bus nubausta arba sumušta – tai tiesiog raginimas musulmonėms laikytis šariato reikalavimų“, – sakė atstovas Sadeqas Akifas Muhajiras.

Kabule moterys jau dangsto plaukus skarelėmis, nors kai kurios tebevilki kuklius vakarietiškus drabužius.

Už sostinės ribų burkos, kurios buvo privalomos moterims per ankstesnį Talibano valdymą praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, tebėra įprastos.

„Jie stengiasi paskleisti tarp žmonių baimę“, – sakė viena studentė ir moterų teisių gynėja, prašiusi neviešinti jos vardo.

„Kai pirmąkart pamačiau šiuos plakatus, iš tikrųjų sustingau – pagalvojai kad galbūt mane pradės mušti, – pridūrė ji. – Jie nori, kad dėvėčiau burką ir atrodyčiau kaip niekas. Niekada to nedarysiu.“

Talibanas, trokštantis tarptautinio pripažinimo, kad karo nualinta šalis galėtų vėl gauti finansavimą, iki šiol susilaikydavo nuo nacionalinio lygio suvaržymų.

Tačiau islamistai paskelbė įvairių vyrų ir moterų elgesį varžančių nurodymų atskirose provincijose.

„Tai nėra gerai. Šimtu procentų tai sukels baimę“, – sakė vieno Kabulo restorano, ant kurio talibai irgi iškabino minėtą plakatą, vadybininkė Shahagha Noori.

„Manau, kai Talibanas pelnys tarptautinį pripažinimą, tuomet jie pradės reikalauti vykdyti šį nurodymą“, – pridūrė ji.

Talibanas žadėjo, kad dabar jo valdymas bus švelnesnis negu brutalus režimas 1996–2001 metais, bet moterys buvo beveik visiškai išstumtos iš valstybės tarnybos, o keliose provincijose mergaičių vidurinės mokyklos lieka uždarytos.

Vietos šaltiniai praneša, kad iš gyventojų daug kur reikalaujama penkiskart per dieną dalyvauti pamaldose, vyrams – želdyti barzdas, taip pat vengti vakarietiškų drabužių.

Be to, praeitą savaitę buvo išleistas įsakas, draudžianti moterims leistis į ilgas keliones, jeigu jų nelydi koks nors giminaitis vyras.

Talibai taip pat dažnina reidus prieš prekiautojus alkoholiu, rengė narkomanų gaudynes ir uždraudė muziką.

Talibano įsigalėjimas skaudžiai smogė nuo pagalbos priklausomai Afganistano ekonomikai. Milijardų dolerių vertės aktyvai yra įšaldyti Jungtinių Valstijų, o didžioji dalis tarptautinės pagalbos yra sustabdyta.

Vis dėlto Jungtinių Tautų Saugumo Taryba praeitą savaitę priėmė JAV pasiūlytą rezoliuciją, siūlančią teikti humanitarinę pagalbą sunkiausiai gyvenantiems afganistaniečiams, bet neleisti lėšoms patekti į talibų vyriausybės, kurios dar nėra pripažinusi nė viena šalis, rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.