JAV demokratai gedi velionio senatoriaus Harry Reido

JAV Demokratų partijos aukščiausio rango pareigūnai šeštadienį gedėjo dėl velionio senatoriaus Harry Reido mirties ir vadino jį pasibaigusios Vašingtono politikos epochos, kai net aršiausi oponentai sugebėdavo spęsti problemas kartu, milžinu.

JAV demokratai gedi velionio senatoriaus Harry Reido.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV demokratai gedi velionio senatoriaus Harry Reido.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-09 13:03

Las Vegase įvykusiame atsisveikinimo renginyje dalyvavo prezidentas Joe Bidenas, eksprezidentas Barackas Obama, Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir viceprezidentė Kamala Harris.

Prisimindami praėjusį mėnesį mirusį H. Reidą, kalbėjusieji jo 82 metus trukusį gyvenimą vadino amerikietiškos sėkmės istorija. Iš didžiulio skurdo Nevados kaime ištrūkęs H. Reidas tapo vienu ilgiausiai dirbusių Senato daugumos lyderių per JAV istoriją.

Tačiau per visą ceremoniją, surengtą viename teatre prie JAV vėliava uždengto senatoriaus karsto, neapleido jausmas, kad H. Reidas atstovavo jau pasibaigusiai politikos epochai, ryškiai kontrastuojančiai su dabartimi, kai demokratų ir respublikonų bendradarbiavimas tampa vis labiau neįmanomas.

„Prieis nemažai laiko, kol pamatysime kitą“ tokį politiką kaip H. Reidas, sakė Ch. Schumeras.

Pagrindinėje renginio kalboje B. Obama pabrėžė H. Reido fizinį ir protinį „plieno“ tvirtumą, lydėjusį velionį nuo pat tų laikų, kai jis buvo boksininkas ir net nebūdamas stipriausias sportininkas „niekada nepasiduodavo“.

Pasak eksprezidento, vertingiausios H. Reido savybės yra tos, kurių „labai trūksta šiandien – tos savybės, kurių reikia demokratijai“.

„Visų pirma, Harry buvo pragmatikas. Tuo metu, kai tiek daug amerikiečių, atstovaujančių visam politiniam spektrui, taiko griežtus grynumo testus... Harry turėjo kitokį požiūrį“, – sakė B. Obama.

Paskutinis ceremonijoje kalbą pasakė J. Bidenas. Jis taip pat nostalgiškai žavėjosi H. Reido vertybėmis tuo metu, kai, anot jo, „Ameriką puola“ kraštutinės dešiniosios jėgos.

„Jeigu Harry pasakydavo, kad kažką padarys, jis tai padarydavo“, – sakė J. Bidenas.

Pasak prezidento, velionis neieškodavo šiandienai būdingų pasiteisinimų.

„Jis vadovavo... ne tik kalbėdamas, bet ir klausydamasis, išklausydamas visų nuomonių, ieškodamas sutarimo taškų“, – kalbėjo J. Bidenas.

Pasak jo, H. Reidas buvo paprastas amerikietis, „įrodęs, kad amerikiečiai nėra paprasti“.

Darbininkų klasės didvyris

Nepaisant sunkios pradžios, 1986 metais H. Reidas buvo išrinktas į Senatą, o po 2004 metų rinkimų tapo Senato demokratų lyderiu.

Nuo 2007 metų iki 2015 metų jis buvo daugumos lyderis.

H. Reidas dažnai kalbėdavo apie savo paprastą kilmę. Jo tėvas dirbo kasykloje, o motina buvo skalbėja ir nė vienas iš jų nebuvo baigę vidurinės mokyklos.

Paauglystėje H. Reidas 65 km važiuodavo pakeleivingais automobiliais iki artimiausios vidurinės mokyklos, o vėliau baigė George'o Washingtono universiteto teisės mokyklą, naktimis dirbdamas JAV Kapitolijaus policijoje.

Donkichotiškos prigimties senatorius kartą devynias valandas trukdė respublikonams, skaitydamas ištraukas iš savo knygos apie gimtojo Serčlaito miestelio istoriją.

H. Reidas buvo konservatyvesnis už daugelį kitų Senato demokratų.

Jis buvo praktikuojantis mormonas, griežtai pasisakantis prieš abortus. Dėl šios savo nuostatos jis kai kuriais klausimais nesutikdavo su Demokratų partijos politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.